Közélet

2014.07.31. 19:40

Pénzt visz a postás a kisbetéteseknek

Tegnap megkezdődött az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása. A kisbetétesek napokon belül pénzükhöz juthatnak, a nagybetéteseknek azonban sok pénzük beragadhat. Az Országos Betétbiztosítási Alap kommunikációs vezetője nyilatkozott a Petőfi Népének a kártalanítás részleteiről.

Zsámbóki Dóra

Elkezdődött a csődbe ment Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet kisbetéteseinek kártalanítása. A betétesek kártalanításának részleteiről és menetéről Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kommunikációs vezetője nyilatkozott a baon.hu-nak.

– Magánszemélyek részére 100 ezer forintig a postai kézbesítő házhoz viszi a kártalanítást, a pénz kézbesítése csütörtök reggel kezdődött meg. Mivel a legkisebb betétesek több ezren vannak, a pénzek kézbesítése néhány napot igénybe fog venni. 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést az ügyfelek, hogy melyik postahelyen tudják felvenni az őket megillető kártalanítást. A postások már ezeket az értesítőket is hordják. Jövő hétfőtől kézbesítik az OBA által küldött leveleket a 2,5 millió forintnál nagyobb betéttel rendelkező magánszemélyek és jogi személyek számára. A levélben megnevezésre kerül azon takarékszövetkezeti fiók, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető kártalanításról (lekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel) – mondta el Tóth István.

Van elég pénz a kártalanításra

Tóth István hangsúlyozta: az OBÁ-nál rendelkezésre áll a kártalanításra kifizetendő összeg. – Az idén 21 éves törvényt a kezdetektől úgy alkották meg, hogy ha kiürülne a kassza, az OBA akkor is tud hitelt felvenni például a jegybanktól, de akár kötvényt is tud kibocsátani. Betétbiztosítási kifizetésnek pénzügyi akadálya tehát nem lehet.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és az ahhoz mellékelt tájékoztató postai átvételét követően – a céges számlanyitás szabályai szerint – férhetnek hozzá a kártalanításhoz a számukra kijelölt takarékszövetkezeti fiók felkeresése után. Fontos, hogy az ügyfelek ajánlott, tértivevényes leveleket kapnak a kártalanításról, melyeket a takarékszövetkezetben nyilvántartott állandó lakcímre kézbesítenek.
– Mindenkit arra biztatunk, hogy alapvető készpénzbiztonsági okok miatt, ha csak lehet, ne vegye fel készpénzben a kártalanítás összegét. Ha ez mégis szükséges, akkor tartsa be a biztonsági előírásokat, melyről a rendőrség is tájékoztatást adott az orgoványi fiókokban kihelyezett felhívásban  – hangsúlyozta a kommunikációs vezető. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata megkeresésünkre azt közölte: az érintett településeken fokozott rendőri jelenlétet rendeltek el, a rendőrök munkáját polgárőrök is segítik.

Tóth Istvántól megtudtuk: az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet csődje 30 244 betétest érint. Az OBA kártalanítási kötelezettsége 54 milliárd forint. Az OBA ennél valamivel kevesebbet fog most kifizetni, hiszen vannak zárolt betétek, melyeket például hitelek fedezeteként zároltattak. Amíg a zárolást a felszámoló fel nem oldja, addig az OBA nem tud fizetni. Nem számíthatnak pénzre azoknak az idő közben elhunyt betéteseknek a hozzátartozói sem, akik még nem rendelkeznek jogerős hagyatéki végzéssel. Összességében elmondható, hogy a jogosult betétesek 96 százaléka napokon belül pénzéhez jut az OBA kártalanítási alapjából.
A törvények értelmében az OBA által kifizetett kártalanítások után is kamatadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Tóth István tájékoztatása szerint az OBA a kártérítések után 68 millió forintot utal át a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Fizetni kell a hiteleket

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet által kihelyezett hitelek 30 százalékát nem fizették rendesen az ügyfelek, szakértők szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy bedőlt a pénzintézet. A hiteleket szonban törleszteni kell. Ezekből a likvid pénzekből kapja meg jelenleg a fizetését a takarékszövetkezet 92 dolgozója.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 30 835 000 forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. – Az OBA 172 betétest – magánszemélyt és céget – talált, akiknek, illetve amelyeknek a betétje meghaladja a 100 ezer eurós összeghatárt. Ők a 30 835 000 forint feletti összeg 15 százalékát fogják majd megkapni a Takarékbanktól, az efölötti részt viszont majd érvényesíteniük kell a felszámolási eljárás során. Ehhez egy formanyomtatványt, egy hitelezői igénybejelentőt kell majd kitölteniük a takarékszövetkezetben – fűzte hozzá Tóth István.
A kártalanítás gyorsasága az OBÁ-n nem múlik. Míg a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 2012-es csődje után a felszámolás elrendelésétől számítva 7 nap kellett ahhoz, hogy a betétesek jelentős része pénzéhez jusson, most 4 munkanapra szorították ezt az időt, hogy több ezer ember már most hozzájusson a pénzéhez.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tóth István
[/caption]

A 100 ezer euró alatti betétek kifizetése augusztus 25-ig megtörténik. Az OBA által kártalanított betétesek 87 százaléka magánszemély, az átlagos betétnagyság 1,7 millió forint, ami valamivel az országos átlag (1,2 millió) felett van. Tóth Istvántól megtudtuk: a legnagyobb betéttel rendelkező magánszemély az OBA kártalanítási összegen felül 291 millió forintot tartott a takarékszövetkezetben, egy cég pedig 400 millió forintot bukik. 3204 betétesnek kevesebb mint 500 forint van a számláján, nekik nem fizet az OBA.

Fontos, hogy az OBA nem fizet kártalanítást a becsődölt pénzintézet vezetőinek, vezető állású tisztviselőinek, és a velük egy háztartásban élőknek, a törvényalkotó ugyanis feltételezi, hogyha valakik, akkor ők hozzájárultak ahhoz, hogy ez az állapot bekövetkezzen.
Érdekesség, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetben 21 ország állampolgárai tartottak pénzt. Tóth Istvántól megtudtuk, hogy közel 300 külföldi betétes – cég és magánszemély – 87 millió forintját kezelte a takarékszövetkezet. Több száz német állampolgár mellett amerikaiak, svájciak, románok sőt még egy afganisztáni és egy Új-zélandi személy is az orgoványira bízta a pénzét. Külföldi bankszámlára azonban nem utal kártalanítást az OBA. Nem részesülnek az OBA kártalanítási alapjából az önkormányzatok sem, az esetlegesen érintett kisebbségi, nemzetiségi önkormányzatok, egyházmegyék, társasházak azonban védettek, nekik jár a kártalanítás.

Július elejétől várják a pénzt a betétesek

Az MNB július 4-én vonta vissza az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét, miután a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta az integrációs rendszerből a takarékszövetkezetet. A jegybank egyúttal felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez, továbbá betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezett, betétállománya ez év június 30-án 62 milliárd forint volt, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját ölelte fel. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése ugyanakkor május 31-én a hitelintézeti szektorban nem érte el a 3 ezreléket sem. A takarékszövetkezetnél hűtlen kezelés gyanújával nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!