Közélet

2014.07.12. 15:10

Ma este újra felragyog a szuperhold

Szombaton este napnyugta után érdemes lesz az égboltra tekinteni, ugyanis a Hold várhatóan 30 százalékkal fényesebben fog ragyogni, miközben 14 százalékkal nagyobbnak is tűnik majd.

baon.hu

186354622

Fotó: Anson Ki

A jelenség elsősorban annak köszönhető, hogy égi kísérőnk eléri pályájának a Földhöz legközelebb eső pontját. Ez önmagában nem lenne elég, hiszen ezt többször is megteszi az év során. A mostani hétvégén azonban telihold is lesz, és ez az egybeesés okozza a szuperholdat. Ráadásul a Hold most alacsony pályán kering a Föld körül, így ez még jobban növelheti a látványt – írja az Időkép.hu.

Az előrejelzések alapján estétől az addig felhősebb keleti, északkeleti tájakon is fokozatosan csökken a felhőzet, így az ország jelentős részén jó esélyek mutatkoznak eme különleges csillagászati jelenség megfigyelésére.
Az idei nyár egyébként a szuperholdak nyara lesz, legközelebb augusztus 10-én, majd szeptember 9-én figyelhetjük meg ezt a csodás jelenséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!