Közélet

2014.07.03. 13:03

Hidegfront után kánikula jön

A záporokat, zivatarokat hozó hidegfront távozásával szárazabb, egyre melegebb légtömegek áramlanak térségünkbe, így hétvégén nyári időben lesz részünk.

baon.hu

Az erős júliusi napsütés azonban veszélyeket is rejt magában: az UV-sugárzás főként a 11 és 15 óra közötti időszakban érhet el többfelé extrém erős fokozatot!

Pénteken szinte országszerte zavartalan lesz a napsütés, majd szombaton a Dunántúl fölé kissé nedvesebb levegő áramlik, így ott az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből helyenként egy-egy zápor vagy zivatar kialakulhat. Vasárnap ismét alig lesz felhő az égen, a tűző júliusi napsütésben pedig szinte már mindenhol 30 fok fölé melegszik délutánra a levegő, főként az ország keleti felén nem lesz ritka a 33-34 fok sem - tudtuk meg az időkép.hu-tól.

Ebben az időjárási helyzetben - valamint annak köszönhetően, hogy a napsugarak hajlásszöge az év ezen időszakában a legnagyobb - főként a déli, kora délutáni órákban az UV-sugárzás szintje több helyen akár az extrém 8-as fokozatot is elérheti! Ilyenkor már a normál bőrtípusúak is 10-15 perc alatt leéghetnek, ha tehetjük, a 11 és 15 óra közötti időszakban húzódjunk árnyékos helyre, illetve viseljünk napszemüveget, szalmakalapot, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel óvjunk bőrünket a leégés ellen! Az egyre melegebbé váló időben célszerű lesz növelni a napi folyadékbevitelt is - tanácsolja Cséki Gergő, az időkép.hu meteorológusa!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!