Közélet

2014.05.05. 07:26

Ötletek, újdonságok, találmányok

Címkék#Tiszaalpár

Évente négy alkalommal rendeznek IDEA-Expo kiállítást Magyarországon. Idén az elsőre Tiszaalpáron került sor.

Szentirmay Tamás

Közel száz ötletet, újdonságot és találmányt lehetett látni a nemzetközi kiállításon és vásáron, amit a művelődési ház nagytermében lehetett megtekinteni.

A ''80-as évek közepén a hódmezővásárhelyi Nagy Zoltán alapította az Ötlet Club 13 Egyesületet. 1996 óta IDEA-Expo néven szerveznek nemzetközi kiállításokat ötletekből, újdonságokból, találmányokból. Eleinte csak Hódmezővásárhelyen rendeztek vásárokat, később az ország más településein, majd Horvátországban és Szerbiában is.

A céljuk kezdetektől fogva az volt, hogy bemutassák az új találmányokat. Ezúttal is számtalan különlegesebbnél különlegesebb találmányt lehetett megtekinteni, amit a feltalálók elmagyaráztak, hogy mire lehet használni, és miért is jó valójában. A kiállítást Lezsák Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki ajándékkal érkezett, mégpedig egy Rubik-kockával, amit negyven évvel ezelőtt talált fel Rubik Ernő.

– A magyar észjárás nem korfüggő, hanem lelemény, környezet és a Kárpát-medencei magyar valóság hozadéka is – mondta Lezsák Sándor, aki a Rubik-kockáról írt is egy verset, amit felolvasott.
A kiállítások alkalmával az ifjúság ötleteit is díjazták. Tiszaalpáron huszonhárom fiatal találmányát, ötletét lehetett megnézni, amelyek között voltak helyiek is.

A közelmúltban volt a Szellemi Tulajdon Világnapja. Ebből az alkalomból 14 és 20 év közötti fiataloknak Magyar Feltalálók és Találmányaik címmel vetélkedőt szerveztek. A nevezőknek, akár csak a totóban, 13+1 kérdésre kellett válaszolniuk úgy, hogy három válasz közül kellett kitalálni a helyeset. Termékbemutatót tartottak, a kiállítás mindenki számára ingyenes volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!