Közélet

2014.03.20. 07:34

A Duna-projekt megyénk árvízi biztonságát is növeli

A 30 milliárd forintos pályázati pénzből megvalósuló Duna-projekt munkálatai Győr-Moson-Sopron, Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya megyében zajlanak, a fejlesztések 152 település árvízi biztonságát növelik.

MTI

Ennek részeként befejeződött a Duna-projekt keretében a folyó Tolna megyei védelmi vonalán a töltések fejlesztése, a Sió-árvízkapu rekonstrukciója várhatóan májusra készül el – közölte a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese az MTI-vel. Tóth Sándor ismertetése szerint a kivitelező konzorcium átadta a 41 kilométeres töltésszakaszt az üzemeltető vízügyi igazgatóságnak.

A 4,5 milliárd forintos beruházással végzett rekonstrukció tíz település – Bölcske, Madocsa, Paks, Gerjen, Dombori, Tolna, Bogyiszló, Őcsény, Decs és Báta – külterületét érintette. A projekt keretében a Sió-torok és Báta között leterhelő szőnyeg építésével erősítették meg, a Sió-torok és Paks között a terheléssel és magasítással tették biztonságosabbá a töltést. A fejlesztés során Bölcskétől Bátáig kiépült a töltésen vezető aszfaltút, amely kerékpáros közlekedésre is alkalmas, felújították a bölcskei árvízvédelmi központot, valamint Pakson a csapadékvizet elvezető zsilipeket is.

A Dunán 2013-ban levonult árhullám idején a védelmi szakasz több pontján homokzsákokból épített bordákkal kellett megerősíteni a töltést, a most elkészült leterhelő szőnyegnek köszönhetően erre már nem lesz szükség – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a töltés próbaterhelése még az árvíz idején megtörtént.

Tóth Sándor tájékoztatása szerint a Duna-projekt másik Tolna megyei része, a Sió árvízkapu mintegy 700 millió forintos rekonstrukciója részben a tavalyi dunai árhullám miatt még nem fejeződött be; az árvízkapu várhatóan május végére készül el. A Sió érintett szakasza ezért jelenleg nem hajózható, a hajók csak május végén, június elején tudnak átjutni a Dunára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!