Közélet

2014.01.09. 18:22

Üresen állnak a libaólak

Címkék#Kiskunmajsa

Kilenc év múltán, tavaly jutottak bánatpénzhez a Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjai. Egy-egy kérelmező maximum 2,2 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatott.

Tapodi Kálmán

A károsult libások közel egy évtizeden keresztül reménykedtek, de a teljes pénzükhöz már soha nem juthatnak hozzá. Akadtak, akik idővel nem bírták feldolgozni a történteket és tragédiával végződött a kálváriájuk. A tönkrement gazdák most az agrártárcán keresztül jutottak némi kárpótláshoz, aminek mértéke az uniós szabályok miatt maximum 2,2 millió forint lehetett, de nem mindenkinek jutott ennyi kárpótlás.

Csonka István kiskunmajsai tanyáján egykoron hétezer libát nevelt. Az ólak azonban már évek üresen állnak, a gazdának több mint 12 millió forinttal maradt adósa a hajdúsági társaság. – Nekünk becsületünk volt a Hajdú-Bétnél, mert mindig kiváló volt az általunk nevelt állomány. 2002 karácsonyán még prémiumot is kaptunk. Ha tudjuk előre, hogy mi történik a következő évben, ki sem hozzuk az újabb állományt – mesélte a gazda, aki feleségével együtt nevelte a madarakat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Csonka-tanyán évek óta nem nevelnek libákat, az ólak üresen állnak
[/caption]

Időközben a család az összes anyagi tartaléka felemésztődött és 2005-ben végképp befejezték a libanevelést. – 1985-ben kezdtünk libázni és nem tagadom, jó pénz volt benne. Igaz, éjjel-nappal dolgozni is kellett, de megérte – tette hozzá a gazdálkodó, aki a cégcsődöt követően évekig a kilincselt a pénzük után. Demonstrációkra, egyeztetésekre járt, de nem jutottak a járandóságukhoz. A gazdát közben családi tragédia érte, felesége megbetegedett és 2008-ban, 54 évesen elhunyt.

– Ha fiatalabb lennénk, talán újrakezdeném. Habár korszerűsíteni is kellene, de nekem már nincs erőm mindehhez... – mondta el Csonka István, akinek takaros tanyája talán már soha sem lesz gágogástól hangos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!