Közélet

2014.01.13. 06:50

Képzésekkel indul a telepprogram

A szerződések megkötése után hamarosan elindulhat a halmozottan hátrányos helyzetben élő romák felzárkóztatását elősegítő kétéves program Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

A mélyszegénységben, szegregált lakókörnyezetében élő romák segítésére, a kirekesztés, és a szegénység mélyülésének mérséklésére kidolgozott fejlesztési program megvalósítására 150 millió forintot nyert pályázaton a város. A felzárkóztatási projekt szociális, közösségfejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemekre épül.
Az úgynevezett telepprogram során Csillagház szolgáltató központot hoznak létre az Alpári úti szükséglakások egyikében, ami különböző közösségi rendezvények, játszóházak, illetve tanácsadások helyszíne lesz, ugyanakkor alapvető higiéniai hozzáférést biztosít az ott élőknek.

A programba bevonják a helyi védőnket is, akik kiscsoportos szülői beszélgetések során próbálják családtervezési szemléletváltozásra ösztönözni a romákat. A felzárkóztatást egészségfejlesztő, és szabadidő programok, valamint különböző tréningek is szolgálják majd. Életvezetési, konfliktuskezelési, illetve drogprevenciós tanácsokkal, a szülői szerepek erősítésével segítik a romák társadalmi beilleszkedését. A Délibáb utca és Alpári út határolta szegregátumon belül élők közül százhúsz roma egyéni fejlesztési tervét készítik el szociális munkások segítségével. A két éves program során pedig folyamatosan figyelemmel kísérik egyéni képességeik fejlődést.

A projekt februárban képzésekkel indul. Elsőként azokat segítik, akik még nem fejezték be általános iskolai tanulmányaikat. De hamarosan elindul az építőipari munkás képzés is. Ez utóbbi azért is fontos, mert azon túl, hogy a résztvevők szakmát és fizetést kapnak, a gyakorlati idő alatt felújítják az Alpári úti szegregátum épületeit.

Indul parkgondozó képzés is. Az ebben résztvevők a Délibáb utca mögött az elmúlt évek alatt felhalmozódott mintegy 400 köbméter illegálisan lerakott hulladék felszámolását végzik el elsőként, majd pedig a szükséglakások környezetét teszik rendbe és parkosítják. Később kertészeti, ökológiai termesztési és háztartási ismereteket tanulhatnak a programban résztvevők, akik a Délibáb utca mögött rendbetett területen gazdálkodhatnak, ezáltal pedig előteremthetik családjaik számára a konyhára valót.

A projekt során úgynevezett kompetenciamérést is végeznek. Felmérik a programban résztvevők fizikai és mentális állapotát, ami alapján kiderül milyen kompetenciákat kell fejleszteni ahhoz, hogy később megállják a helyüket a munkaerőpiacon.
A program végső célja, hogy javuljon a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő romák társadalmi befogadása Kiskunfélegyházán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!