Közélet

2013.12.30. 07:21

Zöld iskola Lakiteleken

Több mint hetvenmillió forintos környezet- és természetvédelmi beruházás valósult meg a közelmúltban a lakiteleki általános iskolában.

Szentirmay Tamás

Az önkormányzatnak öt százalék önrészt kellett hozzátenni ahhoz a beruházáshoz, amely az Eötvös általános iskolában valósult meg hetvenegymillió forintból. Százharminc kerékpár elhelyezésére alkalmas fedett tároló létesült. Megoldották a szürkevíz-hasznosítást, a komposztálást és a szelektív hulladékgyűjtést is.

Olajos István intézményvezető elmondta: – Nem lehet elég korán kezdeni azt, hogy válogassuk szét a hulladékot. Nem lehet elég korán kezdeni azt sem, hogy környezettudatosan éljünk. Ha csak lehet, akkor a szülők ne autóval hozzák az iskolába a gyerekeket, hanem gyalog, vagy kerékpárral jöjjenek. Remélhetőleg, mire a diákok 15-16 évesek lesznek, addigra természetessé válik számukra mindaz, amit itt látnak és tapasztalnak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyerekek műanyag palackokból virágtartókat készítenek a lakiteleki iskolában
[/caption]

Olajos István reményét fejezte ki, hogy a gyerekeken keresztül a szülőkre is tudnak hatni. A pályázatnak ugyanis az osztályok közötti verseny is része volt. Ebbe szeretnék bekapcsolni a családokat. Kérdőíveket és teszteket töltenek ki, és a nyárlőrinci tagintézmény is bekapcsolódik a munkába. A

 beruházásnak gazdasági haszna is van, a lakiteleki iskola tetején közel kétszáz négyzetméteren napelem található. Az előzetes felmérések alapján az áramszükségletét mind a két intézménynek ki tudják termelni a napelemek. A szürkevíz hasznosításra pedig hatvan köbméteres ciszternát építettek. Ebből működtetik azt a vízellátó rendszert, ami az illemhelyek öblítését szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!