Közélet

2013.12.18. 17:14

Tízezer óra a levegőben

Elérték a tízezer repült órát a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen-pilótái. A honvédelmi miniszter kijelentette: jó döntés volt a svéd gyártmányú vadászgép hadrendbe állítása.

Hraskó István

A 14 JAS-39 Gripen közül 13 tegnap a levegőbe emelkedett, csak egy vadászgép hiányzott svédországi javítása miatt. A közös repüléssel azt ünnepelte meg a bázis, hogy a magyar pilóták elérték a tízezer levegőben töltött órát. Ebből több mint 900-at egyedül abszolvált Asztalos István alezredes, repülőműveleti főnök, aki szerdán a vezérgépet repülte. Természetesen részt vett a gyakorlatban Ugrik Csaba ezredes, a bázis parancsnoka, egyben a legidősebb Gripen-pilóta is. Ő stílusosan a legfiatalabb kollégájával, Papp József főhadnaggyal emelkedett a magasba egy kétüléses vasmadárral.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a gyakorlatot követő sajtótájékoztatón elmondta: több mint egy évtizede a Gripen volt Magyarország számára a legjobb feltételek mellett elérhető negyedik generációs harcirepülőgép.
– Az idő megmutatta, hogy jó döntés volt a Gripen választása – jelentette ki Hende Csaba, aki hangsúlyozta azt is, hogy a 2016-ban lejáró bérleti szerződés megújításával csökkennek a pénzügyi terhek és a magyar fél több szolgáltatást is kap. A honvédelmi miniszter említést tett arról, hogy a harmadik háromdimenziós radar befejezésével teljes lesz a magyar égbolt ellenőrzése, és hogy a Gripenek fontos szerepet töltenek majd be NATO-együttműködés keretében, a szlovén és a balti államok légterének védelmével.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Benkő Tibor vezérkari főnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Fucsku Sándor, a Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Ugrik Csaba, a repülőbázis parancsnoka és Papp József, a legfiatalabb Gripen-pilóta
[/caption]

Az első öt pilóta 2005 januárjában utazott ki svédországi típusátképzésre, ők repülték Magyarországra 2006 márciusában az első öt Gripent. A flotta 2008-ban vált teljessé, akkor érkezett meg a 14. repülőgép. A típus rendszerbe állítása óta 15 esetben rendeltek el éles légi riasztását, 2012-ben ötször, idén eddig kétszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!