Közélet

2013.12.19. 23:01

Százból egynél nagy a gond

A magyar valóságról és a vágyakról számoltak be tegnap Bácsalmáson, ahol a téli közfoglalkoztatási programról számolt be.

PN

– Példaértékű, ami itt zajlik. Érzik, hogy milyen haszna és szükségessége van az ilyen foglalkoztatásnak addig, amíg a versenyszféra nem képes nagy mennyiségben munkahelyet teremteni. Az ország egyes pontjain szinte megszűnt a munkanélküliség – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára tegnap Bácsalmáson, ahol a téli közfoglalkoztatási programról számolt be.

Ebben 200 ezren vesznek részt, közülük több mint 90 ezren képzésben részesülnek, a tavasz óta futó mezőgazdasági képzésekben tovább 18 ezer közfoglalkoztatott szerezhet új ismereteket. Januártól a közfoglalkoztatásban a nettó bér 50.600 forintot lesz, az egy gyermekesek 60.600, a két gyermekesen 70.600, a legalább három gyermekesek pedig 76 ezer forintnál többet fognak kézhez kapni. – A félmillió regisztrált álláskeresőből 200 ezernek legfeljebb 8 általános iskolai végzettsége van, 26 ezernek még ez sincs meg. Az alapkompetencia képzés kapcsán olyan tízezreket szólítottunk meg, akiket hat-tíz éve a politika lesöpört az asztalról, nem kaptak lehetőséget esélyeik javítására.

Az első szintfelmérések szerint Békés megyében - ahol közel 4500 főt érint -  a résztvevők ötöde a 30 százalékot sem érte el. Nevét, adatait sem tudta leírni, illetve nem tudta lerajzolni a sajtóban emlegetett napocskát. Több mint tizedük nem tudta elolvasni, értelmezni a feladatot. Ez is hozzátartozik a magyar valósághoz. A felmértek 20 százaléka viszont 90 százalék fölött teljesített, nekik magasabb tartalmú képzés szükséges. Bács-Kiskunban felkészültebbek a regiszterben szereplők, 1 százalék volt a 10 százalék alatt teljesítők aránya, 54 százalékuk 80 pont fölött teljesített - összegezte tapasztalataikat a politiklus.

- Drámai a helyzet a munkaerőpiacon, Bácsalmás, Jánoshalma és Kiskunhalas térségében 6 ezer fölötti a munkanélküliek száma. Ezzel szemben Bácsalmás és Jánoshalma térségben közel 2200 embert ért el a közmunka program, nekik nem a segélyből kell megélniük. Nagyon hasznos munkát végeznek, kezük nyoma látszik a településeken. A megélhetést nem feltétlen biztosító pár ezer forint is óriási összeg azok számára, akik évek óta szeretnének dolgozni, de évek óta nem jutottak munkához. Persze 50 ezer forint alatti bérből nem lehet tisztességesen megélni, de jobb ez mint éhen halni vagy 28 ezer forintért kuncsorogni a polgármesternél a nem létező forrásokért - hangsúlyozta Bányai Gábor képviselő. Megyei közgyűlési elnökként kiemelte, hogy az új fejlesztési időszakban kiemelt támogatások fognak érkezni a munkaerőpiaci gondok orvoslására, a vállalkozások fejlesztésére, 70 százalékos támogatási intenzitást fog jelenteni és a további kedvezményeket kaphatnak a térségben munkahelyeket létesítők.

Németh Balázs, Bácsalmás közgazdász végzettségű polgármestere elmondta, hogy 25 százalékról 10 százalék fölé esett a térségben a munkanélküliség.
- Ez fantasztikus adat, biztos van aki ezt is megpróbálja kiforgatni. Sokkal célravezetőbb végigsétálni az utcán és látni a ragyogó, mosolygó arcokat. Bácsalmáson közel 250 ember naponta értéket teremt, közösségbe került. A közfoglalkoztatás eszköz, az elsődleges munkaerőpiac szereplői szakembereket keresve hozzánk jön és a közfoglalkoztatottak közül merít. Oktatásra szükséges van, a termelést meg kell tanítani. Mi megalapítottuk a Bácsalmásért szociális szövetkezetet, a termeléstől már a feldolgozásig, értékesítésig jutottunk el és megnyitottuk üzletünket - foglalta össze a település első embere.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!