Közélet

2013.12.06. 18:32

Milánóban gyakorlatoztak

Milánóban töltött el három hét szakmai gyakorlatot tíz kecskeméti Katedrás diák. Az informatika szakra járó srácok amellett, hogy szakmai tudásukat gyarapították, az önállóság terén is sokat fejlődtek.

Sebestyén Hajnalka

A Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakközépiskola tanulói fantasztikus élményekkel tértek haza, osztálytársaikkal örömmel osztották meg tapasztalataikat. November 11-30. között – egy nemzetközi projektnek köszönhetően – tölthettek el ingyenesen három hetet Olaszországban, Milánóban.
A diákok közül a tanulmányi eredményeik alapján választották ki a tíz srácot, akik az olasz út előtt egy hétig komoly orientációs és nyelvi felkészítésen vettek részt. A diákokat Szijártó Sándor informatika-fizika szakos tanár kísérte el.

Négy fiú egy nemzetközi szoftverfejlesztéssel és teszteléssel foglalkozó cégnél gyakorlatozott. Napi 6 órában a szoftverteszteléssel foglalkoztak, és csak angolul kommunikálhattak. A másik 6 srác informatikai és kommunikációs hálózatok telepítését végző társaságnál töltötte el a három hetet. Abból a szempontból szerencsésebb volt az ő helyzetük, hogy ez a profil pontosan illeszkedett a tanulmányaikhoz, hiszen rendszergazdának tanulnak. A fiatalok végig lelkiismeretesen és keményen dolgoztak, a nap végére el is fáradtak. A harmadik hét végén pedig Europass bizonyítványt kaptak kézhez.

– Több szempontból is hasznosnak ítéltem meg a gyakorlatukat. Az angol volt a munkanyelv, így a diákok is rá voltak kényszerülve az idegen nyelv használatára. Már az első napokban belátták: mennyire fontos, hogy jól beszéljék a nyelvet. Gyakorlati oldaláról is sok hasznos tapasztalatra tettek szert, különösen az a hat srác, aki a hálózatépítéssel foglalkozott. A legnagyobb eredményt mégis abban látom, hogy önállóságra tanította őket a kinttartozkodás. Ifjúsági szállón laktunk. A srácoknak magukra kellett takarítaniuk, mosniuk, beosztani a kosztpénzt, illetve önállóan kellett közlekedniük a közel másfél milliós nagyvárosban. Még az első napokban nagyon félszegek voltak, később napról-napra bátrabbak, önállóbbak, talpraesettebbek lettek. Végül emberi szempontból is volt pozitív hozadéka az útnak. A három hét alatt megismertek egy munkahelyet belülről, az ott dolgozókkal mondhatni barátságot kötöttek, egyszóval jól beilleszkedtek a munka világába – részletezte Szijártó Sándor.

A munka a hétköznapokat töltötte ki, hétvégéken jutott idő kirándulásra, a környék felfedezésére. Milánó látnivalóiból a fiúk kiemelték a dómot, egy gyönyörű kastélyt, a Leonardo da Vinci múzeumot, illetve a Természettudományi Múzeumot. Nagy élmény volt még számukra a városban felállított óriási ünnepi vásár, ahol a magyar standon végre magyar szót is hallhattak, és hazai ízeket ehettek a sok tészta és pizza után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!