Közélet

2013.12.25. 17:25

Megrovást és pénzbírságot kapott a két figyelmetlen dada

Címkék#Kecskemét

Megrovással és pénzbírsággal sújtották azt a két bölcsődei dolgozót, akik hagyták, hogy egy 2 éves kisfiú megszökhessen egy kecskeméti bölcsődéből.

Zsámbóki Dóra

Mint arról korábban beszámoltunk: Áronka december 11-én délelőtt kelt útra az Árpádvárosi Bölcsődéből háromkerekű kismotorjával. A rendőröket akkor értesítette egy autós, amikor a kisfiú átgurult előtte Kecskemét egyik legforgalmasabb útján, a négysávos Petőfi Sándor utcán. A rendőrök keresni kezdték a gyermek szüleit, betértek a közeli óvodába, majd a mellette lévő bölcsődébe is. A bölcsődei gondozók számára akkor derült csak ki, hogy Áronka eltűnt, amikor a rendőrök megjelentek vele.

Dr. Kellermann Péter, a bölcsődét fenntartó önkormányzat illetékes szervének, a kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának vezetője korábban a Petőfi Népe kérdésére elmondta: a szerencsétlen véletlenek összjátéka vezetett odáig, hogy Áronka elszökhetett a bölcsiből. A vezető az intézmény felelősségét egy pillanatig sem vitatta, mindvégig azt hangsúlyozta, hogy meg fogják keresni a felelősöket és mindent megtesznek azért, hogy az eset többé ne fordulhasson elő. Kellermann Péter korábban hangsúlyozta: a bölcsőde kapujait a gyerekek nem tudják kinyitni, hiszen azokat egy felső retesz teszi gyermekbiztossá, tehát szinte biztos, hogy a kaput egy felnőtt felejthette nyitva.

December 11-én a kisfiú akkor surranhatott ki a kapun, amikor a gyermekek tízórai után kimentek az udvarra játszani. Az ilyenkor szokásos eljárási rendről Kellermann korábban azt mondta, hogy egy gondozó bent öltözteti a gyermekeket, egy gondozó pedig az udvaron fogadja őket, miután meggyőződött arról, hogy a kapuk zárva vannak. A befejeződött belső vizsgálat most megállapította, hogy ennek a két dolgozónak a figyelmetlensége kellett ahhoz, hogy a kisfiú az idő közben valaki által nyitva hagyott kapun át kiszökhessen az utcára.

– Az intézménynek van egy vétkes kötelezettségszegési szabályzata, e szerint jártunk el – mondta el ismételt megkeresésünkre a bölcsődét fenntartó Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának szociális igazgatója. Tóth Katalintól megtudtuk, hogy azt a gondozót, aki bent öltöztette a gyermekeket megrovásban részesítették, azt a gondozót pedig, aki kint fogadta a gyermekeket, és arra kellett volna ügyelnie, hogy az udvaron minden rendben legyen, pénzbírsággal sújtották. Ennek összege a gondozó egyhavi fizetése, amit részletekben fog megfizetni. Ezt a gondozót saját kérésére áthelyezték egy másik intézménybe, de ez – hangsúlyozta Tóth Katalin – nem a szankció része.

A hasonló esetek megelőzése érdekében a bölcsődében jelzőrendszer kiépítését tervezik. Addig, amíg ez megvalósul egy kijelölt bölcsődei dolgozónak, a kisegítő takarítónak bizonyos időközönként körbe kell járnia az intézményt, meggyőződve arról, hogy a bölcsi mindhárom kapuját bezárták-e a bölcsődébe folyamatosan ki-be járkálók.

Az ügyben a rendőrség is nyomozást indított foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Ez az eljárás még folyamatban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!