Közélet

2013.12.05. 16:43

Kukásautók viszik a bezsákolt zöldhulladékot

Cikkünk nyomán hívott össze tegnap sajtótájékoztatót Nagypál Sándor, Kecskemét alpolgármestere.

Popovics Zsuzsanna

Szerdán írtunk arról, hogy a szolgáltató a város több pontján nem gyűjtötte össze a lakosság által kihelyezett zöldhulladékot.
A városvezető erre reagálva kérte a helyi sajtóorgánumokat, hogy kommunikálják a lakosság felé: a város teljesíti vállalását, és saját költségén elszállítja az ingatlantulajdonosok által összegyűjtött és bezsákolt komposztálható hulladékot.
Ezt korábban egyébként a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. végezte, ám idén áprilisban a cég bejelentette, hogy gazdasági okokból nem foglalkozik tovább a zöldhulladék elszállításával.

Nagypál Sándor kiemelte, csak nagyon kevés település finanszírozza saját büdzséjéből a zöldhulladék begyűjtését, feldolgozását. Kecskemét városa ennek eleget tesz, nem csak idén, de 2014-ben is. A korábbi rendszerhez képest annyi változás történt, hogy a kukásautók gyűjtik be a zsákokban kihelyezett hulladékot, és nem a szállítási napló szerint, hanem a kommunális szemét elszállítási napjain. A városból és a szatellit településekről december 15-tel bezárólag minden kihelyezett komposztnak valót begyűjtenek – hangsúlyozta az alpolgármester. A jövő évben ismét lesz szállítási napló, és a zöldhulladék elszállításának idejéről előre értesítik a lakosságot.

A városvezető arra is rámutatott, hogy a lakosság részéről is elvárható a környezettudatosság. Példaként említette, hogy a bezsákolt zöldhulladékot célszerű lenne kizárólag a szemétszállítási napon kihelyezni az utcára. Ezzel elkerülhető, hogy a zsákkupacok napokig rontsák az utcaképet. Fontos még, hogy nincs megkötés a zsák színét, milyenségét illetően. Amennyiben a bekötött műanyag- vagy egyéb anyagú zsákban valóban komposztnak való van, úgy azt el is szállítják (idén már csak december közepéig). Ha az avar, fűnyesedék közé egyéb hulladék, esetleg építési törmelék is belekerült, az már nem komposztálható, így értelemszerűen el sem szállítják. 
Esetenként sajnos olyan is előfordul, hogy levagdosott gallyak, kivágott fa, tucatnyi tuja kerül ki az utcára, halomba rakva – jegyezte meg Nagypál Sándor. Hozzátette, ez nem zöldhulladék kategória, és nem is kell elvárni, hogy a város a saját büdzséjéből elszállítsa. Szerencsére ez a ritka kivétel, egyébként a döntő többség felelősen viseltetik környezete iránt. Egyre több udvarban jelennek meg a komposztáló ládák, amit széles körben követendő példaként említett az alpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!