Közélet

2013.12.30. 10:02

Kós Károly-díjat kapott az egyesület

Kós Károly-díjat adományozott a belügyminiszter a Magyar Zarándokút Egyesületnek, melynek a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat mellett, több település is tagja Bács-Kiskunból.

Tapodi Kálmán

Pintér Sándor belügyminiszter többeknek is Kós Károly-díjakat adományozott az építész születésnapjának 130. évfordulója alkalmából. A díjazottak egyike idén a Magyar Zarándokút Egyesület építész csoportja lett. A fiatal egyesület méltatásakor kiemelték; a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzéséért végzett munkájuk elismerésül érdemelték ki a díjat. – Ez a díj megerősít és kötelez minket, hogy munkánkat az elismerés szellemében folytassuk – nyilatkozta Rumi Imre, az egyesület elnöke.

A Magyar Zarándokút Egyesület építész csoportja a spanyolországi El Camino szellemiségéhez hasonlóan működő hazai zarándokút létrehozását tűzte ki célul. Az Esztergomból induló, közel hatszáz kilométer hosszan vezető hazai zarándokút keresztény szellemiségű szent helyeket köt össze, különböző történelmi utak (római út, jeruzsálemi zarándokút, stb.) fedésében. A Bács-Kiskun megye több települését is érintő zarándokút célállomása Máriagyűd. Az úton a zarándokok megismerhetik az érintett régiók természeti-, és építészeti értékeit is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szalagvágás a dusnoki zarándokszállás ünnepélyes avatóján
[/caption]

Az útvonal mentén már több új zarándokszállást avattak – például a közelmúltban Dusnokon és Kunszentmiklóson –, de a szakrális örökség megóvására is figyelmet szenteltek. Dunapatajon nemrégiben avatták fel a Szelidi zarándok kápolnát, azt követően pedig a közelmúltban a felújított solti Mária Neve Római Katolikus Templom újraszentelésére került sor, ahol a szentmisét Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke celebrálta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!