Közélet

2013.12.23. 09:19

Köhögős lesz-e a karácsony?

Egyes háziorvosi rendelők zsúfolásig megtelnek ezekben a napokban, máshol nem jelentkezik több beteg doktoránál torokfájás, köhögés miatt.

Hraskó István

Megkérdeztünk néhány kecskeméti háziorvost, hogy mostanság mennyivel nőtt meg a felső légúti panaszos betegek száma. A Piaristák terén rendelő dr. Kovács Jenő nem tapasztalt extrém mértékű emelkedést.
- Természetesen jelenleg több a köhögős beteg praxisomban, átlagosan naponta 5-8 beteg jelentkezik felső légúti panaszokkal, de ez téli időszakban még nem kiugróan sok. A mai rendelés kezdetekor tizenöten várakoztak, közülük viszont néhányan csak gyógyszert írattak fel, vagy a vérnyomásukkal volt probléma - mondta el Kovács Jenő.

A Széchenyi sétányon, dr. Kelle György rendelőjében már nagyobb a forgalom. Mint a háziorvos elmondta: az elmúlt hetekben körülbelül 30 százalékkal nőtt meg a betegszám torokfájás, száraz köhögés, hidegrázás, nátha miatt. Gyakran 30 beteg is felkeresi naponta ilyen tünetekre panaszkodva.

Kérdésünkre, miszerint igyekeznek-e az emberek az ünnepek előtt elmenni orvosukhoz, nehogy karácsonykor gyógyszer nélkül maradjanak, Kelle György úgy válaszolt: ez véleménye szerint nem befolyásolja a tendenciát. Inkább azért több a páciens, mert ilyenkor mindenki többet van közösségben, zárt térben, és így könnyebben terjednek a betegségek.
Más rendelőkben is nagy forgalmat tapasztaltunk. A Batthyányi utcai gyermekorvosi váróterem hétfő délután például zsúfolásig megtelt, egyszerre körülbelül 15 gyermek és szülei várakoztak vizsgálatra.

Továbbra sincs influenza-járvány

Bács-Kiskun megyében az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az 50. héten volt a legmagasabb a mostani szezonban, de továbbra sincs influenza aktivitás, a morbiditás (100 ezer lakosra jutó betegek száma) nem éri el a járványos küszöböt - tájékoztatta lapunkat Raáb Margit, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének járványügyi osztályvezetője. Mint tőle megtudtuk, december 9. és 15. között az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 77 megyei háziorvos (hozzájuk Bács-Kiskun lakosságának 20 százaléka tartozik) 90 influenzaszerű megbetegedés előfordulását jelentette. Ez alapján megállapítható, hogy a jelzett héten a megye lakosságának 0,0760 százaléka kereste fel doktorát influenzagyanús tünetekkel. Azért némi növekedés látszik, hiszen a jelentett betegforgalom a 49. héten még csak 38 fő volt, de megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés a megye területéről. Influenza miatt elrendelt kórházi látogatási tilalom nincs Bács-Kiskunban. A 90 észlelt beteg 13,3 százaléka 14 év alatti gyermek, 34,4 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 28,9 százaléka 35 és 59 év közötti felnőtt, míg a betegek 23,3 százaléka 60 évesnél idősebb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!