Közélet

2013.12.12. 06:39

Heten kaptak védjegyet

Négy termékkörben hét termelő 39 terméke viselheti a nemzeti park védjegyet.

Popovics Zsuzsanna

Fotó: BUS CSABA

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága nyár elején írta ki felhívását a Nemzeti Parki Termék védjegy használati jogának megszerzésére. Pályázni lehetett feldolgozott gyümölcs és zöldségtermékekkel (lekvárok, szörpök), mézekkel, feldolgozott tejtermékekkel és húskészítményekkel. Négy termékkörben hét termelő 39 terméke viselheti a nemzeti park védjegyet.

A pályamunkák és bemutatott termékek augusztusban kerültek a bíráló bizottság elé. Ennek döntése alapján hét termelő vehette át tegnap a védjegy használatára jogosító oklevelet, a termékcímkékre ragasztható védjegyeket a KNP kecskeméti igazgatóságán, valamint írták alá a védjegyhasználati szerződést.

A sikeresen pályázóknak Magyar Gábor, a KNPI igazgatóhelyettese gratulált. Mint elmondta a bírálatnál, fontos kritérium volt nem csak az, hogy kiváló minőségű és hagyományos gazdálkodási módon előállított alapanyagokból készüljenek a védjegyes termékek, hanem az is, hogy természetvédelmi oltalom alatt álló területeken termeljék meg a hozzávalókat, és hogy helyi készítésűek legyenek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Felvételünkön Horváth Pál (balról) kiskunmajsai méhésznek gratulál és adja át a védjegyet dr. Magyar Gábor igazgatóhelyettes.
[/caption]

A Kiskunságban Nemzeti Park Termék Védjegyet kapott: Bóna Zoltán keceli termelő mézes eperlekvárja és -szörpje, Horváth Pál és Perneki Lajos kiskunmajsai galagonyaméze, Molnár Imre fülöpházi vegyes virágméze, Olajos Sándorné tiszaalpári tejtermékei (házi túró, sajt, vaj), Pál Gáborné kunpusztai tejtermékei (ízesített és füstölt sajtok), Szomor Dezső apaji bivaly- és szürkemarha húskészítményei.

A Nemzeti Parki Termék Védjegy rendszert a Vidékfejlesztési Minisztérium hozta létre. Összesen tíz nemzeti park a tulajdonosa és adományozhatja a védjegyet kizárólag természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozásoknak, gazdálkodóknak, gazdálkodó szervezeteknek. A védjegy célja a természetvédelmi érdekekkel összhangban tevékenykedő hagyományos gazdálkodási formák támogatása, az eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése. A nemzeti parki védjegy hozzájárul a helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emeléséhez is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!