Közélet

2013.12.22. 21:02

Ha karácsony, akkor hal

Nem változtak a halárak tavaly karácsony óta. Vesszük halászlének, pörköltnek, de rántani, sütni is szeretjük. A ponty a magyarok kedvence.

Zsámbóki Dóra

A kecskeméti piaccsarnokban a halárusok előtt kígyózó sorok jelzik a szenteste közeledtét. A karácsonyi hagyományok nem változtak, még mindig leginkább halászlé, rántott hal kerül a tányérokban december 24-én. A hazai éves halfogyasztás viszont nőtt, a 2011-es évi 2,3 kilóról mostanra elérte a négy kilogrammot fejenként. A minap Kardeván Endre, országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára beszélt erről, hozzátéve, hogy a magyarok által elfogyasztott hal fele importból származik. Európában a tengerparti országokban eszik a legtöbb halat, évente akár 20 kilogrammot is fejenként. Az alacsony magyar halfogyasztás fele-kétharmada a karácsonyi szezonra tehető, a lakosság 10 százaléka ugyanakkor egyáltalán nem fogyaszt halat – tette hozzá az államtitkár.

A többség ugyanakkor már gondoskodott a karácsonyi halról. A kecskeméti piacon, valamint a mellette lévő hal és vad szaküzletben főként a ponty fogy. A hal ára nem változott tavaly óta, az élő pontyért 950 forintot, a tisztított, szeletelt pontyért 1400-1800 forintot kell fizetni kilónként. Sokan vinnék a halászlébe a haltejet is, de nagy szerencse kell, hogy hozzájussunk. Mivel ez a belsőség hiánycikk, ikrával tehetjük gazdagabbá a karácsonyi halászlevet, ebből akad bőven minden halárusnál. Szabó Bogár László, a csarnok egyik halasának tulajdonosa kérdésünkre elmondta: pontyon kívül a busát és az amurt viszik még rántani, a harcsából, mely szintén a legkeresettebb halak közé tartozik, leginkább pörkölt készül. A busáért kilónként 1000 forint körüli árat, az amurért 900-at, a harcsáért 1900-at kérnek a kereskedők. Karácsony környékén egyre többen visznek haza pisztrángot, a sütnivaló ára 2200 forint kilónként a hal-vad szaküzletben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Éves szinten a korábbinál több halat eszünk
[/caption]

Keresletben és kínálatban természetesen nincs hiány, a kereskedők még nem találkoztak olyan különleges vevői igénnyel, melynek ne tudtak volna eleget tenni. Aki még nem rendelte vagy vásárolta meg az ünnepi menühöz valót, annak sem kell kétségbe esnie, még ma és holnap is lesz hal az árusoknál, de lehet, hogy a felpucolásról otthon kell gondoskodni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!