Közélet

2013.12.23. 09:24

Felcsendült az új harang

Címkék#solt

Szombaton szentelték fel a kívül-belül megújult solti katolikus templomot.

Popovics Zsuzsanna

Szűknek bizonyult a Mária Neve titulusú római katolikus templom, mivel nagyon sokan voltak kíváncsiak megújulására. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek megérkezése előtt a Solti Női Énekkar adott koncertet, a szintén felújított orgona kíséretével.

A templomajtó előtt mindenki megcsodálhatta azt a 2,5 mázsás harangot, melyet a szentmise előtt húztak fel a toronyba. A Gombos Miklós harangöntő őrbottyáni műhelyében készült harangot Bábel Balázs szentelte meg. Előtte szenteltvízzel meghintette, négy helyen megkente szent krizmával, annak jelül, hogy a harang teljességgel Istennek ajánlott.

A szentmisén Bábel Balázs rámutatott: a templom az a hely, ahol jelen van az Isten, ahol megszólal az evangélium, ahol közösségben vannak a magukat kereszténynek valló emberek. A templom ezért szent, és szakrális hely, ezért illeti megbecsülés és tisztelet. A karácsonyra készülő híveknek kegyelmet kívánt az érsek, hozzátéve, hogy aki ebben részesül, az békességet is kap Istentől.

A misét követően egy kisfilm mutatta be, milyen volt a templom a felújítása előtt, és milyen változásokon ment keresztül. Czár Iván plébános vette számba a legfontosabb munkálatokat: a templom szentélyének teljes megújítása, a fűtési rendszer korszerűsítése, padlófűtés kiépítése, belső burkolatok cseréje, orgona felújítása.

Az avató ünnepségen név szerint köszöntötték mindazokat, akik kivették részüket a feladatok elvégzéséből.
A templom mellett a plébánia épülete is kibővült, átalakult, és egy része zarándokszállásként funkcionál a jövőben. A beruházás teljes költségét a Magyar Zarándokút Dél-alföldi szakaszának fejlesztése keretében pályázta meg, és valósította meg a solti egyházközség. 

Popovics Zsuzsanna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!