Közélet

2013.12.10. 18:11

Az önkéntes véradókat köszöntötték

Hagyományosan decemberben tartják Nyárlőrincen a véradóestet. Ezeken az alkalmakon köszöntik azokat, aki önzetlenül segítenek másokon, véradással.

Szentirmay Tamás

A művelődési ház nagytermében terített asztal fogadta a meghívottakat. A vendégeket Nyúl Jánosné köszöntötte, akik évtizedeken keresztül látta el Nyárlőrincen a védőnői szolgálatot. A nyolcvanéves Marika néni beszédében először a 150 éves vöröskeresztes mozgalomról emlékezett meg. Mint mondta, a vöröskereszt alapgondolata az önzetlenség. Eddig is sok emberen segítettek már az önkéntesek és ezután is segíteni fognak. A helyi vöröskereszt – amit Benkó István tanító és felesége hozott létre – kerek évfordulót ünnepel, a hatvanadikat. Nyúl Jánosné fontos szerepet töltött be a mozgalomban. Munkájából adódóan hosszú időn keresztül szervezte a véradást. Az ő ötlete volt az is, hogy a helyi véradókat egy műsoros est keretében köszöntsék. Az alkalmi helyi színjátszók ezúttal Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című darabját adták elő, amit Marika néni állított színpadra.

Az esten ajándékot kaptak az első alkalommal vért adók: ifj. Polyák Balázs, Horváth Henriett, Vargáné Bontovics Anna és Varga Mihály Tibor. A kerek évfordulósok sem mentek haza üres kézzel. A tízszeres véradó Hegyesi Ferenc, a húszszoros Gyulai József, a harmincszoros Vass Pál és Varga Imre, valamint az ötvenszeres Balogh Illés is ajándékot vehetett át. Tormási Zoltán alpolgármester és Zayzon Jenőné jegyző virágcsokorral köszönte meg Nyúl Jánosnénak és Tóthné Glied Évának a vöröskeresztes mozgalomban hosszú évekig tartó kiemelkedő munkáját. A műsor és az ajándékozások után mindenkit vendégül láttak marhapörkölt vacsorára, desszertként pedig többfajta süteményt szolgáltak fel, amit a helyi asszonyok készítettek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hatvanéves a helyi vöröskeresztes mozgalom
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!