Közélet

2013.10.10. 14:56

A többség nem szigorítana az abortusz szabályain

A gyógyszeres terhességmegszakítást csak a megkérdezettek tíz százaléka ellenzi, míg 76 százalékuk pártolná az engedélyezését.

MTI

178529647

Fotó: eli77

A magyarországi felnőttek többsége nem támogatja az abortuszszabályozás szigorítását, illetve sokkal többen vannak, akik engedélyeznék a gyógyszeres abortuszt, mint azok, akik betiltanák az abortusztablettát - derült ki a Medián Közvélemény-kutató Intézet szeptemberben végzett reprezentatív felméréséből, amelyet a Patent Egyesület számára készített.

A teljes lakosság 53 százaléka tartja elfogadhatónak a jelenlegi abortuszszabályozást, 18 százalék enyhítene rajta, míg a megkérdezettek 13 százaléka tartaná indokoltnak a szigorítást - olvasható az összefoglalóban, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A lakosság két százaléka semmilyen formában nem tartja elfogadhatónak az abortuszt, a többség a beavatkozás előtt kötelező feltételként írná elő a részvételt a fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos felvilágosításon.

A megkérdezettek tíz százaléka úgy vélte, nőtt az abortuszok száma az utóbbi években. Valójában ez a szám erőteljes csökkenést mutatott, 2011-ben lett kevesebb mint 40 ezer, tavaly pedig 36 118 művi terhességmegszakítást végeztek Magyarországon.

A gyógyszeres terhességmegszakítást csak a megkérdezettek tíz százaléka ellenzi, míg 76 százalékuk pártolná az engedélyezését. Az egyetértők kétharmada a társadalombiztosítási támogatást is indokoltnak tartaná. A rendszeresen templomba járó, vallásos emberek nagyobb része is elfogadhatónak tartja ezt a módszert - derül ki a legfrissebb felmérés eredményeiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!