Közélet

2013.09.03. 14:22

Sulikezdés, tankönyv nélkül

„Nem kapott tankönyvet a gyerekem” – jelzik kétségbeesett szülők szerkesztőségünkben. Iskolája válogatja, milyen gyakorlati megoldást találnak az új ellátórendszer hibáira.

Popovics Zsuzsanna

Az általunk megkérdezett kecskeméti és vidéki általános iskolákban számos tipikus esetet soroltak az illetékesek, amikor nem tudtak tankönyvet biztosítani tanulóiknak. Ilyen az iskolaváltás, az évfolyamismétlés, a támogatott vagy ingyenes státusz megváltozása, a csekk be nem fizetés, az érvénytelen gyermekvédelmi igazolás.
A tankönyv nélkül maradt gyerekek nem tudnak normál menetrendben tanulni. Csakhogy intézménye válogatja, milyen megoldások születnek a felmerülő problémákra.

Egy kecskeméti anyuka ötödikes kislánya 25 fős osztályában négyen nem kaptak tankönyvet iskolakezdéskor. A gyerek tavasszal még jogosult volt ingyenes tankönyvre, nem is kaptak csekket a tankönyvellátótól. Miután a harmadik, főiskolás gyerek passzív hallgatói státusra váltott, a legkisebb tankönyveiért fizetni kell.

– Meg is tenném, de az iskolában azt mondták, „nincs rá mód” – mondta el a gyereke érdekében minden követ megmozgató szülő. – Az ötödikes tankönyvcsomagból három könyvet ki tudtam fizetni az iskolában, hatot nem. Próbáltam megrendelni a kiadótól, de egyrészt drágábban adják, mint a tankönyvellátón keresztül, másrészt fel kell érte utazni Budapestre. Egyelőre fénymásoljuk a hiányzó könyvek első oldalait, de úgy vélem, nem ez lenne a megoldás.

Az érintett iskola igazgatóasszonya lapunk megkeresésére közölte: a szülő hozzá forduljon, ha gondja van a tankönyvekkel, nyilatkozni pedig nem hajlandó sem ebben, sem egyéb, a tankönyvellátásra vonatkozó kérdésben.

Egy másik gyerek korábban asztmája miatt volt jogosul emelt szintű családi pótlékra. Miután ezt áprilisban megvonták egy új szabályozás nyomán, elesett mind az ingyenes tankönyvektől, mind az étkezési támogatástól. Hivatalos tájékoztatást minderről csak szeptember 2-án, az első tanítási napon kapott a szülő. Az iskola által megrendelt csomagért ő sem fizetett, így gyereke most kénytelen tankönyvek nélkül „tanulni”.

– Iskolánkban 630 gyerekből jelenleg háromnak nincs tankönyve. Zökkenők nálunk is akadtak, de minden helyzetre kerestünk és találtunk megoldást – mondta el lapunknak Lóczi László, a kecskeméti Mátyás Király Általános Iskola igazgatója. – Több esetben előfordult, hogy a szülő elmulasztotta pótolni az érvényes gyermekvédelmi igazolást, így nem tudta igazolni ingyenes státuszát. Mások a bejelentett lakcímükre kapták a csekket, de valójában máshol élnek, ezért nem jutott el hozzájuk. Esetükben új csekket állítottunk ki. Van egy családunk, akiknél megszűnt az ingyenes státusz, viszont nincs pénzük kifizetni a könyveket. Számukra az iskola saját pénzalapjából megelőlegezte a könyvek árát, amit a két gyerekre havi 2 ezer forintjával törlesztenek.

Baján még várnak a pótrendelésre

Baján a Magyarországi Németek ÁMK-jában Kajtár József tankönyvfelelős tizenkét évfolyamon 700-nál több diák ügyeit intézi évek óta. – Eléggé hűbelebalázs módon ment ez az átállás, tavasszal folyamatosan változtak a „végső” időpontok. Érezhető volt a kapkodás, például egyik nap még az volt az álláspont, hogy csak bontatlan csomagokat lehet visszaszállítani, aztán másnapra lehetővé vált a csomagbontás. Hozzánk már augusztus elején megérkeztek a csomagok, ezeket a hónap végén ki is osztottuk. Megjegyzem, még soha senki nem reklamált azért, mert a nyári szünetben kapta meg a tankönyveket. Viszont a hóvégi, augusztus 21-én leadott pótrendelés könyveit még nem kaptuk meg, közel 20 gyerek kénytelen várni a könyvcsomagra. Hihetetlenül nehéz a kommunikáció a KELLO-val, telefonon szinte elérhetetlenek voltak, e-mailre is hosszú hetek után válaszoltak. Márpedig információ híján mi sem tudjuk tájékoztatni a szülőket, akikkel mi vagyunk kapcsolatban, olykor konfrontációban.

Megkeresésünkre Bohács Imre, a tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatója is számba vette a náluk felmerült problémákat. – Voltak, akiknek nem sikerült a pótvizsgája, de a következő évfolyamra már megrendelték számukra a könyvcsomagot. Esetükben vissza kell küldeni a könyveket, és másik csomagot rendelni. A kilencedik évfolyamon egyik tanulónk elment, jött helyébe másik. A névreszóló csomagot nem lehetett átruházni, hanem újat kellett rendelni, a fölöslegeset pedig visszaküldeni. Előfordult, hogy nem a nevelőszülőknek postázták a könyves csekket, hanem a nevelt gyerekek vérszerinti szüleinek. Nemfizetés miatt nekik sem adhattuk ki a könyvcsomagot. Ahol engedte a rendszer, ott a tankönyvellátótól kapott biankócsekket töltötték ki a kollégák, hogy a szülők befizethessék a könyvek árát. A hiányzó könyvek pótrendelését csütörtökig kell leadni, a tankönyvellátó azt ígéri, szeptember végéig megérkeznek a hiányzó tételek.

A kiskunhalasi KRK Központi Általános Iskola igazgatója, Nagyné Lehoczki Zsuzsanna elmondta, iskolájukba még augusztus legelején megérkeztek a tankönyvek, amelyik gyerek nem kapott csomagot, ott a szülő nem intézte időben a gyermekvédelmi igazolást. Azoknak, akik könyv nélkül maradtak, a szerződéses kiadójuk jóvoltából tudnak átmenetileg könyveket biztosítani.

A Kecskeméti Főiskola Petőfi Sándor Gyakorló Iskolájában a két tankönyvfelelőst is meglepte, hogy szinte alig volt problémás esetük. A 227 diákból háromnak hiányzott a státuszigazoló papírja, és egy szülő élt panasszal – közölte Szabó Antal igazgató. Az édesanya három gyermeket nevel, az egyik közülük beteg, ő az ápolója. A vonatkozó törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy iskolás gyerekei jogosultak ingyen tankönyvre. Az intézmény saját könyveiből látja el az érintett gyerekeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!