Közélet

2013.09.17. 11:42

Pluszrendőrök a több bűnözőre

Romlottak tavaly a hírös város bűnügyi statisztikái, ezért a helyi rendőrség megerősítését kérte Zombor Gábor kecskeméti polgármester a belügyminisztertől.

Hraskó István

121702302

Fotó: Brian Jackson

Válaszul Pintér Sándor kilenc főt áthelyezett a helyi rendőrkapitányság állományába.
– Kecskemét növekvő gazdasági körülményeknek örvend, emiatt a bűnözők körében is az az információ járja, hogy ez egy gazdag város, ahova érdemes jönniük – ezt még május 30-án Rigó János alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője mondta, mikor tájékoztatta a képviselő-testületet a megyeszékhely tavalyi közbiztonsági helyzetéről.

Rigó János a problémák között kiemelte, hogy a kapitányság állományából 46 év fölött gyakorlatilag két generáció hiányzik, miután 2011-ig a rendőrök korkedvezménnyel nyugdíjba vonulhattak. Alacsony az átlagéletkor, nagy a fluktuáció, és az utazási költségek nem megfelelő térítése miatt sokan a lakóhelyükhöz legközelebbi szolgálati helyre igyekeznek kerülni. Így viszont Kecskeméten létszámhiány alakult ki.

Tetézi a gondokat, hogy a kecskeméti rendőrségi statisztika több ponton romlott 2011-ről 2012-re. A regisztrált bűncselekmények száma közel 60 százalékkal nőtt. Persze ebben közrejátszanak olyan tényezők is, hogy más megítélés alá esnek bizonyos esetek; egy gépkocsifeltörésnél már külön számolják az olyan későbbi „járulékos” bűncselekményeket, mikor a tolvaj az ellopott bankkártyát megpróbálja felhasználni, és ezzel elköveti a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést is. Az emberölések, testi sértések száma csökkent Kecskeméten, a garázdaságoké stagnált, ugyanakkor a rablásoké nőtt. Különösen a vagyon elleni bűncselekmények esetén mutatkoztak 2012-ben ijesztő tendenciák. A betöréses lopások száma a megyeszékhelyen 2011-ben 557 volt, tavaly már 709, míg a lopások száma a 2011-es 1828-ról 2877-re nőtt.

A májusi közgyűlésen „a kedvezőtlen hírek” hatására Zombor Gábor javasolta: mivel a jelek szerint Kecskemét egyre inkább a bűnözők célterületévé válik, ezért forduljon a testület felterjesztéssel a Belügyminisztériumhoz, hogy a város rendőrkapitánysága lehetőség szerint kapjon több forrást a megnövekedett feladatok ellátátására.
Válasz július végén érkezett a belügyminisztertől, levele a múlt heti testületi ülésen is napirenden szerepelt.

A belügyminiszter köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak a rendőrkapitányság és a településen működő polgárőr egyesületek munkájához és működéséhez nyújtott eddigi támogatásért. Tájékoztatta a várost arról is, hogy a rendszeres szolgálatteljesítés érdekében június 1-től más területi szervektől Kecskemétre helyeztek át kilenc főt. Pintér Sándor szerint egyébként tavaly valóban nőtt a bűncselekmények száma, de az év első felében hozott intézkedések hatékonynak bizonyultak: „a helyi és területi rendőri szervek által tett közös erőfeszítések eredményei már érzékelhetőek, melyet 2103. év első félévének statisztikai adatai is igazolnak”. A belügyminiszter azt is leírta: a kecskeméti térfigyelő kamerarendszer bővítése, tervezett fejlesztése „további jelentős előrelépést jelenthet a város közbiztonságának megerősítésében”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!