Közélet

2013.09.13. 18:35

Megalakult a Móra Mentőcsapat

Az önkéntesek összefogásával, és kiképzésével készül az esetleges veszélyhelyzetekre a katasztrófavédelem. A kiskunfélegyházi járásban a napokban alakult meg a Móra Mentőcsapat.

Vajda Piroska

A honvédelemről és a katasztrófavédelemről szóló törvény szerint minden 18 és 65 év kor közötti magyar állampolgárnak polgári védelmi kötelezettsége van. Mivel kötelező, sok-sok nyűgöt von maga után – fogalmazott Farkasné Fazekas Mária, a megyei polgárvédelmi főfelügyelő. – Látva az elmúlt időszak eseményeit – árvíz, belvíz, bugaci erdőtűz – jött az ötlet, hogy fogjuk össze azokat, akik önkéntesen jelentkeznek védelmi munkára. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az önkéntesek sokkal szívesebben és hasznosabban vesznek részt a felszámolásokban. Ebben a tudatban hirdettük meg a járási mentőcsoport létrehozását, melynek tagjait felkészítjük azokra a helyzetekre, melyek a járás veszélyeztetettségét jelenthetik.

Mindenkit szívesen látunk a csapatba, de nem árt, ha van a jelentkezőknek láncfűrésze, szivattyúja és bánni is tudnak vele. De várunk kutyásokat, akik esetleg a keresésben segítetnének, és olyanokat is, akik szívesen megfogják a lapátot, ha kell – tette hozzá a főfelügyelő. Elmondta, aki jelentkezni szeretne, az megteheti a járási hivatalban, a tűzoltóságon, vagy a megyei polgári védelmi főfelügyelőnél személyesen is. Elérhetőségek a katasztrófavédelem honlapján megtalálhatók. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A mentőcsapat tagjait egy esetleges földrengésre is felkészítik. 1911-ben ugyanis 6,7 erősségű földrengés rázta meg Kecskemétet. Egy hasonló földrengés kihathat Kiskunfélegyházára és a járásra is.
[/caption]

Megtudtuk, a Móra Menőcsapat első toborzásán negyvenen vettek részt. Az önkéntesek elsőként egy szakmai felkészítésen, illetve minősítő gyakorlaton esnek át, mert hazánkban jelenleg a kárterületre csak azok a mentőcsapatok mehetnek be, akik az öt évre szóló minősítést megkapták. A mindenre felkészített összkomfortos mentőcsapat vezetői, műszaki, logisztikai, elsősegélynyújtó, kríziskommunikációs és kézi állományból tevődik össze. Mindenkit saját szakterületén az elkészült riasztási terv alapján vetnek „hadba”.  Természetesen csak a hivatásos szervek segítőjeként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!