Közélet

2013.08.02. 19:29

Minden szem az égre tekint

Ma és holnap összesen százezer nézőt várnak a kecskeméti légi parádéra. A szervezőknek és a vendégeknek a kánikulára is készülniük kell.

Hírösszefoglaló

Az idei kecskeméti repülőnapra az eddigi legnagyobb repülőshowt szervezte meg a Honvédelmi Minisztérium. A látogatók megismerkedhetnek a Magyar Honvédség életével, a most 75 éves légierő történetével, valamint a különböző katonai eszközökkel. A kecskeméti Gripen vadászrepülőgépeken kívül hat külföldi – orosz, horvát, török, bolgár, olasz és spanyol – kötelék is bemutatkozik. Az eddigi repülőnapok sztárjain kívül felfokozott érdeklődés kíséri az Orosz Vitézek Szuhoj-27-es vadászrepülőit. A NATO A-3 AWACS légtérellenőrző repülőgépét is megcsodálhatják a nézők.

A Pápai Bázisrepülőtér tegnapi közleménye szerint a C-17-es 14 óra 20 perckor kezdi meg a manőverek végrehajtását, majd ezt követően visszatér a pápai repülőbázisra. A Boeing C-17 Globemaster III típusú katonai szállító repülőgépe nemzetközi hajózó személyzettel taktikai leszállást hajt végre. A leszállás után a repülőgép tolatni fog, majd a lehető legrövidebb pályaszakasz használatával száll fel. Méreteire jellemző, hogy képes akár 77 tonna szállítmányt is nagy távolságokra eljuttatni.

Ma és holnap is azonos lesz a program. Összesen 142 repülőeszköz lesz a levegőben. Az eredetileg 7 órásra tervezett programot mind a két napon 11 órásra bővítették.

A hőség miatt rendkívüli intézkedésekkel készülnek a szervezők: árnyékolókat és párakapukat állítanak fel, és vizet is osztanak a látogatóknak – közölte tegnap a Honvédelmi Minisztérium. Azt írták: a meteorológiai előrejelzések szerint az idei Repülőnap és Haditechnikai Bemutató idején ismét nagy melegre lehet számítani. A napi csúcshőmérséklet 35 Celsius-fok körül várható. A HM ezzel kapcsolatban egyrészt felhívta a rendezvényre látogatók figyelmét az Országos Tisztiorvosi Hivatal ajánlásaira: délelőtt 11 és délután 3 óra között napvédő készítményekkel fokozottan védjék a bőrüket a leégés ellen. Ajánlott továbbá a kalap, az UV-szűrővel ellátott napszemüvegek viselése – írta a HM, megjegyezve, hogy aki teheti, vigyen magával árnyékvetőt.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a nagy melegben fogyasszanak napi két liternél több folyadékot, elsősorban csapvizet. Nemcsak palackozott és zacskózott vizet fognak osztani a helyszínen, hanem a szervezők a vízvételi helyek számát is megnövelik. Az ivóvíz felirattal jelölt kutaknál és az úgynevezett vízutánfutóknál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által bevizsgált, ellenőrzött minőségű és megfelelő hőmérsékletű vízhez juthatnak a látogatók.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szombaton és vasárnap ugyanazzal a programmal várják a nézőket
[/caption]

Ezzel együtt a szervezők a rendezvény területén 23 nagy méretű párakaput telepítettek, a látogatói szektorokban árnyékvető sátrakat állítanak fel. A rendezők kérik a látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek gyermekeikre, gondoskodjanak a folyadék-utánpótlásukról, illetve a megfelelő hallás- és UV védelemről. Abban az esetben, ha a magas hőmérséklet vagy a napsütés miatt rosszullét tüneteit észlelik (például fejfájás, szédülés, gyengeség, ájulás, láz), forduljanak a szektorokban található, vöröskereszttel jelölt egészségügyi ellátó központokhoz. A szektoron belül a Magyar Honvédség egészségügyi szakállománya fog járóőrözni, míg a gurulóutak mentén az Országos Mentőszolgálat dolgozó nyújtanak segítséget szükség esetén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés. Az országos tiszti főorvos péntektől hétfő éjfélig hőségriasztást rendelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!