Közélet

2013.07.31. 17:34

Nemzeti Dohánybolt: rosszul számolt és kiszolgálta a fiatalt

Fiatalkorú kiszolgálása miatt megbírságolták egy halasi Nemzeti Dohánybolt üzemeltetőjét és a kereskedésben 30 napra megtiltották a dohánytermékek árusítását. Így múlt hét vége óta átmenetileg zárva tart a Kiskunhalas, Széchenyi út 29. szám alatti dohánybolt.

Tapodi Kálmán

A trafikban július közepén végeztek próbavásárlást a fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársai, amikor az eladó kiszolgált egy 18 éven aluli fiatalt.

A trafik alkalmazottja ugyan elkérte a fiatal vásárlótól a személyi igazolványát, de rosszul számolta ki az életkorát és átadta a kért terméket. A hatóság emiatt 100 ezer forintra bírságolta meg az üzlet tulajdonosát és 30 napra megtiltották ott a dohánytermékek árusítását. A hatóság tehát nem záratta be a halasi dohányárudát, de a tulajdonos egyelőre az ideiglenes szünet mellett döntött. A bírságról szóló határozatot múlt pénteken kapta kézhez, de mint érdeklődésünkre elmondta, valószínűleg hamarosan újra kinyit, mivel a többi termékre nem vonatkozik a tiltás.

A kötbér mértékéről viszont nem tudott nyilatkozni, de értesülései szerint akár napi 10 ezer forint is lehet az összeg. Az elmaradt bevételből remélt haszon kiesése is jelentős hiányt jelent a vállalkozónak, akitől azt is megtudtuk, hogy a próbavásárlásnál hibázó eladót nem alkalmazza tovább.

Mint azt már korábban is hírül adtuk: a fogyasztóvédelmi hatóság augusztus végéig rendkívüli ellenőrzések keretében vizsgálja, hogy a Nemzeti Dohányboltok a jogszabályi előírásoknak megfelelően működnek-e. Ellenőrzik a fogyasztók tájékoztatását szolgáló és a panaszkezelésre vonatkozó előírások megtartását, az árak feltüntetésének módját, a nyugtaadási kötelezettség teljesítését és azt, hogy a 18 éven aluliakat kiszolgálják-e dohánytermékkel.

Az eladóknak arra is ügyelniük kell, hogy fiatalkorúak ne tartózkodjanak az üzlethelyiségben. A trafikosok szerint ez utóbbit nem is olyan egyszerű megtenni. Hiszen amikor több vásárló van a boltban, az eladónak a kiszolgálással vagy a pénztárgéppel kell foglalkozni, s eközben nehéz az éppen betérők életkorát ellenőrizni. A fiatalkorúak számára egyébként semmilyen termék sem értékesíthető a trafikokban.
Minden bírsággal végződő próbavásárlásnál jegyzőkönyv is készül, amelyben értesüléseink szerint arról is nyilatkozni kell, hogy a kiszolgált fiatalkorú az életkorának megfelelő kinézetű volt.

Az ellenőrzések augusztus végéig gőzerővel folytatódnak Bács-Kiskun megyében is. Az előírásokat megszegő vállalkozások - a halasi esethez hasonlóan - szigorú szankciókra számíthatnak. Első alkalommal a bírságolás mellett, harminc napra megtiltják a dohánytermékek árusítását, ismételt elkövetés megállapítása esetén pedig az üzletet legfeljebb 30 napra bezáratják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!