Közélet

2013.07.11. 20:31

Lehet fürödni a Kamarás-Duna szabad strandján

A dunai árhullám levonulása után folyamatosan nyitják meg azokat a strandokat is, ahol korábban az árvíz miatt tilos volt fürdőzni.

PN

Megfelelő minősítést kaptak az Országos Környezetegészségügyi Intézethez eljuttatott adatok szerint azok a hazai felszíni vizek, ahol kijelölt fürdőhely található - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-t.

A közlés szerint a dunai árhullám levonulása után folyamatosan nyitják meg azokat a strandokat is, ahol korábban az árvíz miatt tilos volt fürdőzni. Így már ismét lehet fürdőzni a Dunaújváros melletti Szalki-szigeti szabad strandon és Baján a Kamarás-Duna szabad strandon.
Egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak a szakemberek: nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen megnézik, hogy a víz felületén van-e darabos, illetve úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ez a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

Ennek jele a víz kékeszöld elszíneződése, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, ezek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

Az ÁNTSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzést nem javasolják, mert ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. Továbbá a közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!