Közélet

2013.06.17. 07:11

Tanyafejlesztés: folytatódik a program

Júniusban jelenik meg a harmadik tanyafejlesztési program, amely az előzőekhez hasonlóan kiemelten kezeli a tanyavillamosítást, illetve a külterületi útjavító gépek beszerzését.

PN

Új elem azonban idén, hogy nemcsak az önkormányzatokon keresztül nyílik lehetőség tanyavillamosításra, hanem egyéni tanyai lakosoknak is, mégpedig 100 százalékos támogatással. Az egyéni tanyavillamosítási programra 50 millió forint áll rendelkezésre ebben az évben. Folytatódik emellett – 100 millió forintos kerettel – az önkormányzatok útján történő és több tanya energiaellátását együttesen biztosító tanyavillamosítás is.

A külterületi utak karbantartásához szükséges gépek beszerzésére idén 175 millió forint áll rendelkezésre. A kormány célja, hogy 2020-ig elektromos árammal legyen ellátva minden tanya, valamint járható utakon lehessen azokat megközelíteni - emlékeztet a minisztérium és felidézi, hogy a tanyafejlesztési programban eddig 434 pályázat 2 milliárd 384 millió forint támogatást kapott. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon mintegy 293 ezren élnek külterületen, 60 százalékuk az Alföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!