Közélet

2013.06.17. 17:30

Hiába a jó ötlet, ha a természet kineveti a kutatót

A Városalapítók napja keretében tudományos munkájáért vehetett át kitüntető díjat a kiskunfélegyházi származású dr. Lantos Csaba, növénynemesítő.

Vajda Piroska

– Egy kutató tele van jobbnál jobb ötlettel, végül aztán a természet gyakran kineveti – fogalmazott a félegyházi fiatalember, akivel kitüntetése kapcsán munkájáról beszélgettünk. Lantos Csaba soha nem készült gabonakutatónak. Kalandos út vezetett a növénynemesítésig. Sokáig szakács szeretett volna lenni, a felvételi előtt három nappal viszont elbizonytalanodott, így került a Móra-gimnázium biológia tagozatára. Középiskolásként gyógyszerésznek készült, végül a gödöllői agráregyetemen folytatta tanulmányait, ahonnan a szegedi gabonakutató intézetbe került, és ahol több mint egy évtizede dolgozik. Gazdaságilag fontos, szántóföldi növények – mint például a búza, kukorica, repce, szója, árpa, vagy a rozs – előállításával foglalkoznak.

– Mindezt úgy kell elképzelni – részletezte – hogy egy petri csészébe virágporszemet rakva mesterségesen állítanak elő új növényeket, melyeket később a szántóföldön tesztelnek. Arra a kérdésre, hogy miért van minderre szükség, elmondta: hagyományos módszerekkel egy fajta előállítása 10-15 évet is igénybe vesz. Így viszont akár öt évet is el lehet „csalni”. Hozzátette, a fajta előállítás célja, hogy a növény csak a legjobb apai és anyai tulajdonságait örökítsék tovább. Ez a szelekció a szántóföldön 8-10 évig tart. A tesztelés során derül ki, hogy megfelelő hozamú-e a növény termésmennyisége, de az sem baj, ha van még egy-két extra tulajdonsága. Például ellenáll a betegségeknek, és jól tűri a szárazságot.

A félegyházi kutató elsősorban a laboratóriumi módszerek fejlesztésével, illetve a kísérletek kiértékelésével foglalkozik. Publikációi több hazai és nemzetközi szakmai folyóiratban is megjelentek már. Szülővárosának elismerésén túl a Bolero nevű fűszerpaprika nemesítéséért Dél-Alföldi Innovációs Díjat nyert.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Lantos Csaba
[/caption]

A fiatal kutató munkája mellett aktív részese az Új-Szegedi plébánia ifjúsági, illetve karitasz csoportjának. Rendszeresen osztanak ételt hajléktalanoknak. De, gyakori vendége a vakok intézetének is, lakóit vasárnaponként szentmisére kíséri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!