Közélet

2013.06.30. 19:45

A tulaj zsákjában elviszik a zöldhulladékot

Úgy tűnik, pont került a kecskeméti zöldhulladék el (nem) szállítása körüli vita végére, legalábbis az idei évre vonatkozóan.

Hraskó István

Komposztálható szelektív hulladék a Mátyás Király krt. mellet.

Fotó: Bús Csaba

Csütörtöki ülésén a helyi képviselő-testület megszavazta, hogy júliustól novemberig az önkormányzati tulajdonú Városgazdasági Kft. (VG Kft.) fogja elszállítani a bioszemetet Kecskeméten. Mint többször megírtuk, ez a helyzet azért alakult ki, mert a szelekítv hulladékgyűjtés végző Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. áprilisban gazdasági okokra hivatkozva bejelentette, hogy a jövőben nem fogja elszállítani a bezsákolt avart, lenyírt füvet, ágnyesedéket. Nemcsak Kecskeméten, hanem a megyében még nyolc másik településen sem.

A kalkuláció alapján a VG. Kft. 2013 hátralévő időszakában, egészen novemberig havi 2,4 millió forint + ÁFA díjazás ellenében biztosítani tudja, hogy az ingatlantulajdonosok saját zsákjaikban kihelyezett zöld hulladékát kéthetente összegyűjti és ártalmatlanítás érdekében átadja a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.-nek.

Nagypál Sándor alpolgármester kijelentette: ezzel az eredeti rend áll vissza. Mint ígérte, hétfőtől a város, a VG Kft. illetve a részönkormányzatok honlapján is fenn lesz a pontos lista, hogy mikor melyik utcából viszik el a zöldhulladékot.

– Ha pénzt költünk a hulladék-hasznosításra, ugyanennyit költsünk arra is, hogy a lakosságot ösztönözzük a helyben történő komposztálásra. A törvény szellemisége is ezt írja elő kívánatosként – vélte Kohajda László független képviselő, aki sokkalta az elszállítás költségét. Válaszként Nagypál Sándor kijelentette: a város el akar indulni egy pályázaton, amely révén házi komposztálók kerülhetnének valamennyi kertes családi házba. Hozzátette, a VG kft.-nek az ilyenfajta szállításból nincs nyeresége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!