Közélet

2013.05.04. 12:33

Porfelhőben, kátyúk között

Méteres fémhuzalok, vasdarabok, hatalmas kátyúk és porfelhő nehezíti a közlekedést a kiskunfélegyházi Csólyosi úton. A járhatatlan külterületi út problémája már-már tarthatatlan, a körzet képviselője a keddi testületi ülésen ismét szóvá tette.

Vajda Piroska

A Csólyosi úton naponta 20-30 kamion is megfordul mióta kitiltották őket a városból. A teherautók a városszéli vágóhídról szállítják el ezen az útvonalon a készárut. Ugyanakkor a külterületi Selymesben élők is itt járnak be a városba.

Korábban lakossági nyomásra a Katona József utcából kitiltották a vágóhídra érkező kamionokat. A Dél-nyugati elkerülő utat, azaz a Csólyosi út bevezető szakaszát jelölték ki számukra. Ez az út viszont alkalmatlan ekkora kamionforgalom fogadására. A városból való kitiltásuk előtt alkalmassá kellett volna tenni az utat erre a célra – fogalmazott Ván Jenő, a körzet önkormányzati képviselője. Mint mondta, a kamionosok gyakran szándékosan eltévednek és továbbra is a Katona József utcán közelítik meg a vágóhidat, csak ne kelljen a Csólyosi utat használniuk. Járműveik ugyanis sorozatban mennek tönkre a rossz minőségű úton. Ezt László Zsolt is megerősítette, aki Miskolcról jár a vágóhídra. Lapunknak elmondta, negyvenmilliós, megrakott szerelvénnyel végig menni a Csólyosi úton szinte felelőtlenség. – A tankomat szétverte, tönkre tette a gumikat. Ezzel keresem a kenyeremet. Ha lerobban napokat állok miatta, addig viszont egy vasat sem keresek – hangsúlyozta.

A körzet képviselője hozzátette – annak ellenére, hogy az út karbantartása az önkormányzat kötelessége lenne – két éve a vágóhíd tulajdonosa felújította az érintett útszakaszt. Ám olyan gyenge minőségben, hogy az még útalapnak sem megfelelő. Azóta teljesen tönkre ment. Sőt, olyan törmelékkel töltötték fel, melyből méteres dróthuzalok, vasdarabok állnak ki. Emiatt már számtalan autógumi hasadt ki.

Juhász László közeli földjeire járt ki nap mint nap a Csólyosi úton. Elmondta, már több garnitúra gumija ment tönkre az út miatt. Esős időben pedig csak motorvédővel tudta megközelíteni kertészetét, de víz így is befolyt az autójába. A por miatt több kára keletkezett, mint haszna, ezért kénytelen volt elköltöztetni kertészetét. A paradicsom ugyanis olyan poros volt, hogy sehol sem vették át. Ha pedig lemosták, akkor azt hitték, hogy vegyszeres. Számtalanszor előfordult, hogy nem tudta leszállítani a megfelelő minőséget, így viszont kötbért kellett fizetnie.
A por megkeseríti az útmentén élők mindennapi életét is. Bori Józsefné elmondta, naponta 20-30 kamion megy el a házuk előtt. Mindenük porban áll, képtelenség kiteregetni, szellőztetni, és az unokáját sem viszik ki hozzájuk az egészségtelen, poros levegő miatt. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ván Jenő, a körzet önkormányzati képviselője mutatja az útból kiálló fémhuzalokat
[/caption]

A Csólyosi utat nem csak kamionok használják. A kilencedik kerületben élők ezen járnak be a városba iskolába, óvodába, orvoshoz, bevásárolni. Az autósok inkább a hosszabb kerülő úton mennek, a kerékpárosok pedig gyakran a nyakukba veszik a drótszamarat, mert két keréken vagy elakadnak, vagy kilyukad a bicikligumi.
Ván Jenő szerint, ha az önkormányzat két éve összefogott volna a vágóhíddal és közös erővel újítják fel az utat, most nem itt tartanának. Elkészülhetett volna egy tökéletes útalap, amely sikeres pályázat esetén azonnal leaszfaltozható. Most azonban sem forrás, sem rendes útalap nincs. Nemhogy a közel hétmillió forintos beruházásra, de még a kisebb javításokra sem futja a város kasszájából. 

A városatya szerint, jogos a környékbeliek és a kamionosok felháborodása. Úgy véli, a városvezetés nem megfelelő hozzáállásának köszönhető a kialakult helyzet, hiszen sokkal jelentéktelenebb dolgokra, sokkal többet költenek a "nagy kalapból".
Mint mondta, hasonló a helyzet a Haleszi szervizúttal is, ahol az élőállatot szállító kamionok parkolnak és teszik tönkre a nemrégiben elkészült úttestet. – Régóta szorgalmazom, hogy tegyenek ki tiltótáblát, de azt érzem, mintha a városházán nem segítenék, hanem direkt fékeznék az ügyet – fűzte hozzá Ván Jenő.

Kapus Krisztián polgármester a felvetésére reagálva elmondta, tisztában vannak a problémával, csak a megfelelő pályázati lehetőségre várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!