Közélet

2013.05.02. 07:09

Csökkentik a készültséget a Tiszán

A hajózási tilalmat a Tiszán Tiszapüspöki és Tiszaug között várhatóan már szerdán feloldják.

PN

Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Tisza jobb és bal partján Doba, illetve Fegyvernek és Csongrád között, valamint a Zagyva visszaduzzasztással érintett torkolati szakaszán – közölte Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) védelemvezetője tegnap az Magyar Távirati Iirodával.

Ezzel az intézkedéssel a Kötivizig kezelésében lévő valamennyi védtöltésen megszűnt a közlekedési korlátozás. A hajózási tilalmat a Tiszán Tiszapüspöki és Tiszaug között várhatóan már szerdán feloldják – közölték tegnap délután egy órakor – amint a folyó vízállása a szolnoki vízmércén a 800 centiméteres érték alá süllyed.

A Tisza középső szakaszán a Tiszalökön megkezdődött duzzasztás hatására az apadás üteme felgyorsult, napi mértéke a Tiszafüred és Tiszabő közötti részen 20-25 centiméter között van. A kiskörei vízlépcsőnél várhatóan ma indítják meg a duzzasztást és a Tisza-tavon megkezdik a nyári vízszint beállítását.

A Kötivizig működési területén látványosan csökkent a védett vonalak hossza. Jelenleg 448 kilométeren védekeznek, ebből 416 kilométeren másodfokú szintet tartanak fenn. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei és a Csongrád megyei földművelésügyi igazgatóság visszavonta a Tiszára elrendelt halászati és horgászati tilalmat, kivéve a ponty, a szürke harcsa, a márna, a jászkeszeg, a paduc és a szilvaorrú keszeg esetében.
A Közép-Tisza vidékén az elmúlt napon 10 ezer hektár alá csökkent a belvíz által borított terület nagysága. A belvíz elleni védekezésben a folyók apadásával egyre több szakaszon lehetővé vált a gravitációs vízbevezetés: az elmúlt napon 86 ezer köbméter vizet vezettek ki a torkolati zsilipeken keresztült a befogadókba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!