Közélet

2013.02.07. 15:14

Éhségmenetek randevúja

Ezekben a napokban megyénk útjain, a 44-esen és a régi 5-ösön is gyalogolnak az éhségmenetek tagjai. Kecskemét belvárosában adnak randevút egymásnak a csoportok.

Hraskó István

Csütörtök délután Kecskeméten, a Főtéren találkozott egymással két csoport: az egyik Békéscsabáról indult még február 2-án, a másik pedig Szegedről február 5-én. A résztvevők Kecskemét központjában fognak beszédeket mondani, és felolvassák követeléseiket. Pénteken indulnak tovább Lajosmizsén, Dabason át a fővárosba, hogy a többi megyéből vonulókkal együtt február 11-ére, az Országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitónapjára a Kossuth térre érkezzenek, és tiltakozzanak a kormány politikája ellen.

A Közmunkás Szakszervezet által szervezett tiltakozó akció egyik fő követelése az, hogy a közmunkások bére legyen annyi, mint 2010-ben, azaz nettó 60 ezer forint, vagy a mindenkori minimálbér összege, és havonta esedékes összeget újra egyben, ne pedig heti bontásban fizessék ki. Szeretnék azt is elérni, hogy közmunkások számára is biztosítsák a pótszabadsághoz való jogot, a pályakezdőket az eddigi egyéves várakozási idő helyett – ha nincs egyéb lehetőségük – már négy hónap eltelte után is be lehessen vonni a közmunka-programba.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rendőri felvezetéssel gyalogolnak az éhségmenet tagjai csütörtök délután
[/caption]

A Szegedről indult csoporttal Kiskunfélegyháza és Kecskemét között félúton találkoztunk. Az 5-ösön vonuló menet vezetője, Hegyeshalmi Tibor elmondta: kedden még 100-120-an kezdtek, azután a csapat egy húsz fős keménymagra csökkent. Rendőri felvezetéssel gyalogolnak, aki elfárad, be tud szállni egy kísérőautóba. Ismerősöknél, tornatermekben, pártházakban alszanak esténként. A szervezőtől megtudtuk: főleg közmunkások, munkanélküliek és nyugdíjasok alkotják menetüket, de egyes településeken a céljaikkal szimpatizálók is csatlakoznak hozzájuk hosszabb-rövidebb útszakaszokra; volt, hogy meleg teát, paradicsomlevet kaptak tanyasiaktól. Hegyeshalmi Tibor szerint annak ellenére, hogy kis időre feltarthatják a forgalmat, az autósok is pozitívan állnak a menethez, Szeged óta még csak három sofőr „szólt be” nekik.

Szerda éjszaka Lakiteleken éjszakázott a Viharsarok Éhségmenet, melynek célja Békéscsabáról eljutni Budapestre. Csütörtök reggel Felföldi Zoltán, Lakitelek polgármestere tojásrántottára hívta az Éhségmenet "éhező" tagjait, akik azonban elutasították polgármester invitálását. A reggelit köszönettel fogadták, de felajánlották azt az éhező lakitelekiek részére - írja a lakitelekma.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!