Közélet

2013.02.08. 10:13

A kecskeméti és a bajai főiskola is kevesebbet kap

Jelentősen csökkent a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása az elmúlt öt évben - derül ki a Magyar Rektori Konferencia összegzéséből.

PN

A költségvetési zárolás miatt takarékossági intézkedésekről döntött a Kecskeméti Főiskola. A vizsgaidőszak idejére több épületet, de még a kollégiumot is bezárják.

Fotó: Bús Csaba

A legnagyobb forráselvonással a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az ELTE kényszerül szembenézni, a vizsgált 27 intézmény összes támogatáscsökkenése közel 84 milliárd forint.
A rektori testület az érintett egyetemek és főiskolák támogatásának alakulását vette górcső alá, évenkénti bontásban. Bács-Kiskun megyét érinti, hogy a bajai Eötvös József Főiskola 836 millióval, a Kecskeméti Főiskolának pedig 1,33 milliárddal jutott kevesebb állami támogatás.

A rektori konferencia 2008-től vizsgálta évenkénti bontásban az állami támogatások változását. A bajai Eötvös József Főiskola kerete az öt évvel ezelőttinek 41,5 százaléka, a 2012-nek 54,3 százaléka. A Kecskeméti Főiskola állami támogatása a 2008-nak 66,4 százaléka, a tavalyinak 80,7 százaléka.

A szaktárca közleményében viszont kiemelte: az idén minimum 23 milliárddal forinttal több jut a felsőoktatásra, mint tavaly. A 2013-as költségvetési törvény 24 milliárd forinttal kevesebb forrást biztosít ugyan közvetlenül az intézményeknek, mint a 2012-es, három területen viszont 47 milliárd forintos többletforrást különítettek el. Ebből 27 milliárd forint az állami és a magánszféra együttműködésében megvalósuló PPP-beruházások kiváltására, 10 milliárd forint az EU-s projektek önrészére, továbbá 10 milliárd az adósságkonszolidációra tervezett összeg.
Kitértek arra is, hogy a fentieken túl szeptembertől a korábban tervezettnél több hallgatót vehetnek fel a felsőoktatási intézmények, és a több hallgató után többlettámogatásra lesznek jogosultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!