Közélet

2012.12.22. 10:32

Repülőnap: több mint 20 ország képviselteti magát

Jövőre tizedszer rendezik meg a kecskeméti repülőnapokat. Az eseményre az orosz légierő műrepülő csapata, a Russzkije Vityazi már elfogadta a meghívást.

Hraskó István

A jövő év egyik legnagyobb megyei rendezvénye a kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató lesz, az eseményt augusztus 3-4-én immár tizedik alkalommal rendezi meg a Honvédelmi Minisztérium az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A repülőnap több mint légi show, hiszen nemcsak az égbolt, hanem a földi helyszín, a légibázis is megtelik ilyenkor látnivalókkal. A várhatóan több mint százezer látogatót katonai bemutatók, családi és gyermekprogramok is várják majd.

A tervek szerint a légi program a rendezvény mindkét napján közel 7 órán keresztül fog tartani. A szóló repülőbemutatók mellett naponta több katonai kötelék, valamint polgári és oldtimer formációk is láthatóak lesznek a levegőben és a földön egyaránt. A program még alakulóban van, de az orosz légierő műrepülő csapata, a Russzkije Vityazi (Orosz Vitézek) már elfogadta a meghívást, azaz Kecskemétre repülnek a SZU-27-esek. Várhatóan több más, nemzetközileg ugyancsak elismert bemutató csapat is a megyeszékhelyre érkezik. Több mint húsz ország részvételére számítanak a légiprogram során.

A szárazföldi haditechnikát a Magyar Honvédség rendszeresített harci-, szállító-, és katonai járművei, valamint muzeális harcjárművek képviselik. Kiállításokkal tisztelegnek egy jeles évforduló előtt: 2013-ban lesz 75 éves az önálló magyarországi katonai repülés és a katonai ejtőernyőzés. Ezenkívül terveznek egy különleges programot, amely szoros kapcsolatban áll a repülőbázis névadójával, a második világháborúban 33 légigyőzelmet elért Szentgyörgyi Dezsővel, erről azonban részleteket még nem lehet tudni.

Ezek is érdekelhetik