Közélet

2012.08.31. 13:08

Zsaruk kísérhetik a lógósokat az igazgatóhoz

Jövő héttől újra rendőrök segítik a diákok közlekedését az iskolák közelében. Kecskeméten máshogy is figyelnek a tanulókra: az oktatási időben utcán csellengőket ezután is igazoltatni fogják.

Hraskó István

Ahogy már évek óta iskolakezdésnél szokás, idén is rendőrök segítik majd a gyerekek forgalmas utakon való átkelését az oktatási intézmények közelében. Mint azt dr. Bohner Zsolttól, a kecskeméti rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjétől megtudtuk: a Dózsa György úton a Katona József Gimnázium előtt lévő zebránál, az Irinyi utcán a Szent Imre Iskolánál, a Piaristák terén a könyvtár előtti, valamint a Jókai utca felőli gyalogosátkelőnél valamint a Ceglédi út és a Mátyás király körút kereszteződésénél lesznek reggelente a zsaruk.

Kérdésünkre, miszerint nem lenne szükség hasonló rendőri jelenlétre például a Kiskörúton, a Zrínyi iskolánál, illetve Küküllő utcán, ahol még zebra sincs, noha a Béke iskolába tartó gyerekek közül sok itt megy át, Bohner Zsolt azt válaszolta: ha mód és lehetőség - azaz kapacitás - van rá, akkor ott lesznek más helyszíneken is. Egyébként 16 és 17 óra között, tehát a délutáni csúcs időszakában is feltűnnek majd az rendőrök az intézményeknél. Az őrnagy a program fontosságát hangsúlyozva elmondta: 2001-hez képest tavaly év végére a személyi sérüléses gyerekbalesetek száma országosan egyharmadával csökkent, míg a halálos baleseteké 70 százalékkal.

– A szülők már az első napokban az iskolához vezető legbiztonságosabb, ne pedig a legrövidebb utat mutassák meg gyermeküknek. Fontos, hogy a tanulók időben induljanak el otthonról, ne kelljen rohanniuk. A közlekedési szabályokat a szülők is tartsák be, hiszen a gyerekek róluk veszik a mintát. A sofőröknek fel kell készülniük a járművek mögül kilépő gyerekekre – mondott pár jótanácsot szeptemberre az osztályvezető. Az iskolarendőri program keretében egyébként idén is tartanak majd bűnmegelőzési foglalkozásokat a diákoknak arról, hogyan kerülhetik el a közlekedési baleseteket és a bűncselekményeket.

Kecskeméten a rendőrök nemcsak a zebráknál figyelnek majd a fiatalokra. Több éve működik az ifjúságvédelmi járőrszolgálat, ennek lényege, hogy a suliidőben az utcán, játszótéren, plázában csellengő tiniket a rendőrök igazoltatják, és megkérdezik, miért nincsenek iskolában. A megelőzési és áldozatvédelmi alosztály pedig minden esetben értesíti az intézményt, és írásban kér választ, hogy a tanuló valóban az igazi okot mondta-e.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Iskolaidőben a sulin kívül tartózkodó fiatalokat a rendőrök továbbra is igazoltatják a városban
[/caption]

Tót Szilva őrnagy, az alosztály vezetője kijelentette: az iskolaigazgatók eredményesnek ítélték a kezdeményezést. A lógósok után járőrözés így folytatódik. Tavaly heti rendszerességgel voltak "akciók", előfordult, hogy egy nap több diákot is lefüleltek. A renitens iskolakerülőkről az iskolán kívül az önkormányzat intézményi osztályát és a Gyerekjóléti Központot is értesítették. Az elcsípett fiatalok persze nem igazán örültek az igazoltatásnak, pedig eddig könnyen megúszták.

Január elsejétől viszont - miután a parlament megszavazta az erről szóló belügyminiszteri javaslatot - a rendőr az iskolával való előzetes egyeztetés után már az igazgatóhoz kísérheti azt a 14 évnél fiatalabb diákot, aki nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról. „Hitelt érdemlő igazolást” az iskola, az orvos vagy a szülő állíthat ki.

Hraskó István Iskolaidőben a sulin kívül tartózkodó fiatalokat a rendőrök továbbra is igazoltatják a városban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!