Közélet

2012.08.24. 16:20

Zöld utat kapott a Paasonen-emlékmű

Nagykőrösön szobrot állítanak a finn-magyar származású Aladár Paasonen ezredesnek. A Hősök terén fog állni, erről csütörtökön döntött a helyi képviselő-testület.

Popovics Zsuzsanna

A dolog előzménye, hogy Jari Vilén, a Finn Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete levélben kereste meg a nagykőrösi önkormányzatot, kifejezve a követség szoborállítási szándékát. A városban még tavasszal el is kezdődött annak háttérmunkája, hogy az emlékmű méltó helyre kerülhessen.

A félig magyar, félig finn származású Paasonen Aladár a II. Világháború idején és az azt követő időszakban játszott fontos szerepet a finn katonai és diplomáciai vezetésben. A diplomata értékes munkát végzett mind Finnország, mind Magyarország függetlenségének és jövőjének biztosításáért. Nagykőröshöz felesége révén kötődik. Paasonen ezredes családjának magyarországi otthona 1938 és 1944 között a városban volt, gyermekei közül kettő ott született.

Paasonen köztéri szobrának ünnepélyes avatását szeptember 8-án tartják, Eero Heinäluoma finn házelnök és dr. Kövér László házelnök jelenlétében. Az eseményen ugyancsak jelen lesz Jari Vilén finn nagykövet. Az emlékmű alkotója Szabó György Munkácsy-díjas szobrász.

Popovics Zsuzsanna -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!