Közélet

2012.08.14. 17:13

Teknősök a szökőkútban

Újra vannak lakói a főtéri Békás szökőkútnak Kecskeméten: hétfőn négy ékszerteknőst költöztettek ide.

Hraskó István

Nem nehéz megjósolni, hogy Miska és három, egyelőre „el nem keresztelt” társa hamarosan nagyon népszerű lesz Kecskeméten. Régen is voltak teknősbékák a szökőkútban, azonban a víz szennyeződése miatt elpusztultak. Ezt a problémát igyekeztek kiküszöbölni most a beépített vízforgató szűrőberendezéssel, ezenkívül virágokat is ültettek a „tó” köré.

Vörösmarty Attila, a körzet képviselője elmondta: a közkedvelt helyszín felújításának közel 800 ezer forintos költségét teljes egészében a Belvárosi Részönkormányzat finanszírozta. Az ékszerteknősöket egyébként magánszemélyek ajánlották fel. Élelmezésüket a teknőcök egyrészt megoldhatják a szökőkút egyelőre csekély halállományából, de vélhetően a kecskemétiek is fognak róluk gondoskodni. A képviselő azért kérte: az etetést senki ne vigye túlzásba, és a helyiek vigyázzanak a teknősbékákra. Remélhetőleg attól sem kell majd tartani, hogy ellopják őket, hiszen egy ékszerteknőst már két-háromezer forintért is lehet vásárolni. Vörösmarty Attila óvott attól is, hogy a szökőkutat lerakatként használják a kedvenc hüllőjüket megunt gazdák, mivel ez az élettér legfeljebb öt-hat egyednek elegendő. A teknőcök télire természetesen nem maradnak a Békás kútban, akkor ideiglenesen melegebb helyre költöznek.

A páncélosok egyikét, Miskát Postáné Emike ajánlotta fel.
– A csivavám találta meg Miskát az úrihegyi hobbimon, biztos valaki kitette szegényt. Hazavittem, és vettem neki egy nagy akváriumot. Korábban egyébként soha nem tartottam teknősöket. Hogy fog-e hiányozni? Ötéves Lili unokámnak nagyon, de megbeszéltük, hogy óvoda után gyakran el fogunk jönni a szökőkúthoz, hogy találkozzunk Miskával. Meg fogjuk ismerni, ő mind közül a legszebb! – mondta Postáné.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 800 ezer forintba került a szűrőberendezés
[/caption]

Hraskó István 800 ezer forintba került a szűrőberendezés -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!