Közélet

2012.08.20. 19:19

Sokat spórolhatnának

Tiszaalpáron személyeskedő vita alakult ki azon a zártkörű megbeszélésen, ahol a helyi gondozási központ átadásáról tárgyaltak a képviselők és a lehetséges új üzemeltető.

Vajda Piroska

Az intézmény működtetése évek óta ráfizetéses. A fenntartási költségeket évente több mint 15 millió forinttal egészítik ki a község. Az állami normatíva és a gondozási díj ugyanis nem fedezi a kiadásokat – mondta el dr. Vancsura István polgármester.

Azt is megtudtuk, a bentlakásos intézmény fenntartása 10 ezer lélekszám alatti településeken nem kötelező önkormányzati feladat, így Tiszaalpáron sem. A polgármester takarékossági okokat szem előtt tartva kereste fel a másik, helyi szociális otthon üzemeltetőjét, abban bízva, hogy együttműködhetnek. Barcsik László, a Rentner Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a polgármester felkérésére készítette el tájékoztatóját a gondozási központ átvételével kapcsolatban. Az intézmény könyvelését áttanulmányozva, úgy látja minimum 5 millió forintot megtakaríthatna a önkormányzat az étkeztetésen. A lehetséges új üzemeltető fejlesztéseket is felajánlott. Szerződésben vállalná, hogy a dolgozók létszámát nem csökkenti, illetve hogy a térítési díjakat is csak a mindenkori nyugdíjemelés mértékével emelné. Az új lakók felvételénél pedig továbbra is előnyben részesülnének a helybeliek.

Barcsik László tájékoztatóját hatalmas ellenszenv fogadta. Több képviselő, többek között Barna Sándor is hangot adott nemtetszésének. Lapunk megkeresésére azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Barcsik László szerint érdemtelen volt a megbeszélés. Úgy látja, a testület nem a gondos gazda szemléletével dolgozik. A polgármester viszont továbbra sem tett le azon szándékáról, hogy vállalkozó üzemeltesse a gondozási központot, valószínűleg már a következő testületi ülésre beterjeszti az ügyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!