Közélet

2012.08.06. 10:39

Ráuntak a lavórra

Távhő-fórumot hirdettek meg, majd mondtak le Halason. A panelházak lakói - akik közül sokan csak véletlenül értesületek a fórumról - azonban a „főszervezők” nélkül is összegyűltek az utcán.

Munkatársunktól

– Arról sem értesítettek, hogy nem lesz meleg víz, arról sem, hogy fórumot hirdettek ide, de arról sem, hogy elmarad. Annyit azért megérdemeltünk volna, hogy a lépcsőházakba kiírjanak valamit, hogy mire is számíthatunk, most meg el sem jöttek ide! – dohogott egy idősebb hölgy pénteken kora este a „gömbös szökőkútnál” gyülekező tömegben. Az asszony pedig úgy készült, hogy kérdéseket intéz a Halas Távhő Kft. képviselőihez, akik végül lemondták a fórumot, mivel előző nap, számukra elfogadható egyezségre jutottak az önkormányzat nevében tárgyaló polgármesterrel.

Lassan már második hete nincs meleg víz a halasi távfűtéses lakásokban. A szolgáltató a felhalmozódott több mint 110 millió forintos adósság miatt zárta el a gázcsapot a fűtőműnél, így 1280 lakás maradt melegvíz nélkül.
- Megnézhetjük majd a villanyszámlát, mert most kénytelenek vagyunk villanytűzhelyen melegíteni a vizet a mosakodáshoz – mesélte Király István, aki azt mondta, úgy három évtizeddel ezelőtt, albérletben élő fiatal házasként kellett így melegítgetniük a vizet. – Ráadásul múltkor elforrt a víz, mert annyira lekötött az olimpiai közvetítés, hogy megfeledkeztem az új módiról – tette hozzá keserédesen a Kossuth utca egyik tömbházában élő férfi.

A Nyilas család tagjainak egy része mostanában a hobbitelkükön fürdött esténként. – Napközben a kerti slagban nagyon felmelegszik a víz, így ott megoldjuk a tisztálkodást, de ezt nem mindenki tudja megtenni – mondta Nyilas József, akinek felesége arról számolt be, hogy amikor működik a fűtőmű, akkor is csak 30 fokos víz kering a rendszerben. – Hidegebb időkben ez kevés a lakás felfűtéséhez, gyakran a villanysütőt is bekapcsoljuk, nyitva hagyjuk az ajtaját és úgy melegítünk – sorolta az asszony, aki szerint még számos probléma akad a halasi távhő-szolgáltatással.

Pszotáné Unoka Mária társasházkezelő úgy vélekedett, hogy politikai vitával nem lehet megoldani a halasi távhő problémát, de a jelenlegi felállás sem maradhat, mert azzal csak szaporodna az adósság. – Akadnak olyan lakások, amiknél csak gyűlik a tartozás. Itt van például a kórházigazgató lakása, ahol 200 ezres számla halmozódott fel, de semmilyen közös költséget sem fizet érte senki sem, a kórházból meg visszajönnek a számlák, vagy ott vannak a kézilabdás lányoknak bérelt lakások, melyeknél szintén többszázezres az elmaradás. Ezeket ki fogja rendezni? – tette fel kérdését Gyovai István polgármesternek, aki Molnár Ferenccel, a Halasi Városgazda Zrt. vezérigazgatójával együtt ott volt a spontán lakossági fórumon. – Tudunk ezekről a dolgokról, de még keressük a megoldást, miként lehetne az említett problémákat megoldani – válaszolta a városvezető, aki jelenlévőknek beszámolt arról is, hogy a hétfőn, rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntenek a távhőszolgáltató cég teljes átvételről és minden remény megvan arra, hogy kedden újra elinduljon a távhőszolgálatás Halason.

- Hát ez már igazán jó lenne, mert most már második hete, hogy a villanytűzhelyen kell melegíteni a vizet a gyerekek fürdetéséhez is – mesélte a Kuruc téren lakó Feketéné Csontos Csilla, aki két kisfiával jött el a gyűlésre. Mint mesélte: 63 négyzetméteres a lakásuk és csak a távhőszolgálatásra 35-40 ezer költenek havonta a fűtési szezonban, amit igen soknak tart.

Sokan vélekedtek úgy, hogy megint csak azok gyűltek össze, akik eddig rendesen fizették a távhődíjakat, de többen is kíváncsiak arra, hogy mi szerepel majd a következő számlájukon, mert el nem végzett szolgáltatásért nem áll szándékukban fizetni. – Mi lesz a nemfizetőkkel? Meddig lehet még potyázni? – tették fel a kérdéseket Molnár Ferencnek, hiszen a város cége veszi majd át a távfűtés irányítását a városban. - Ha nincs más megoldás, akkor leszereljük a radiátorokat – hangzott a határozott válasz, mert abban a vezérigazgató is egyetértett, hogy a helyzet tarthatatlanná vált, ezért is döntött úgy a város vezetése, hogy visszaveszi távhőszolgáltatást, amit 1999-ben adtak magánkézbe.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyovai István (jobbra) magyarázza a helyzetet
[/caption]

Úgy hetven-nyolcvan ember gyűlhetett össze az utcai fórumra. A résztvevők végig higgadtak maradtak, habár többségben voltak az elégedetlenkedők. Többen is mondták, akár vállalnák véleményüket a képviselő-testület előtt is. Abban viszont mindenki egyetértett, állítsák mielőbb vissza a szolgáltatást, mert kezd elegük lenni a „lavórban” mosakodásból.

Munkatársunktól Gyovai István (jobbra) magyarázza a helyzetet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!