Közélet

2012.08.21. 16:08

Miért éreznek tavaszt a növények?

A Duna-Tisza közén virágot bontott a bodza, az orgona, az akác a meggy. Ezek a növények gyakran „hiszik” tavasznak a nyarat. A jelenséget dr. Sipos Kálmán Zoltán kecskeméti kertészmérnök magyarázta meg.

Miklay Jenő

– A hőség, a szárazság már a nyár közepén mély nyugalomba kényszerítette az évelőket. A növények ílyen állapotban élik túl a hosszabb, rövidebb időszakokat, amikor a vegetációhoz szükséges minimális nedvességhez sem jutnak hozzá. Hasonlóan a téli nyugalomhoz, amiből a tavasz közeledtével, a hőmérséklet emelkedésével, a nappalok nyúlásával, a nedvesség hatására fokozatosan felélednek.

A szárazságban bekövetkező nyári mélynyugalmat egy-egy kiadós eső szünteti meg. Olyankor úgymond, felébrednek a növények, és azok az élettani folyamatok indulnak el a szövetekben, mint kikeletkor. Képletesen úgy mondhatjuk, tavaszt éreznek és kivirágoznak. Az aszályos nyár becsapja őket. A Duna-Tisza közén ezen a nyáron nem alakult ki az egész térséget befedő esőzés, csak helyi záporok. Ezért csak helyenként látható erőteljesebb másodvirágzás - sorolta Sipos Kálmán Zoltán.

A mélynyugalmi állapot mesterséges előidézésével néhol gazdasági hasznot húznak. Erre is mondott példát Sipos doktor. – Nálunk is próbálkoznak az Itália szőlő termesztésével, de az a fajta olyan kései, hogy a mi éghajlatunkon nem érnek meg a szemei a fagyokig. Brazíliában kétszer szüretelnek róla egy évben. Az első termés után nyugalomba kényszerítik, majd felserkentik a növényeket amelyek ismét meghozzák a fürtöket.

A szárazság és hőség megviselte az állandóan öntözött évelőket is. Réger Béláné nagykőrösi szamócás kertjében néhány fajta virágzik, érnek a bogyók. Csak mutatóba persze, csipegeti a család, de nem igazán örülnek, mert a jövő tavaszi terméstől vonja el most ereje jó részét a szamóca.

Miklay Jenő -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!