Közélet

2012.08.21. 15:50

Meghívták a szomszédot

Címkék#Kecskemét

A gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok megismertetése, bemutatása a célja annak a programsorozatnak, mely megyénkben is zajlik júniustól októberig.

Popovics Zsuzsanna

Ébredés helyett feleselt, iskoláról hallani sem akart, szalámis kenyér helyett joghurtot követelt reggelire „Évi”, a kecskeméti-katonatelepi speciális lakásotthon egyik gondozottja, akit történetesen egyik nevelője alakított. A szerepcserés jeleneten jókat derült a lakásotthon szomszédaiból, valamint a gyermekotthon vezetőiből, nevelőiből alakult alkalmi közönség. Főleg azon, miként teremtettek rendet a felnőttet alakító gyerekek, talán éppen azokat a mondatokat ismételve, amelyeket nekik is számtalanszor elmond mentoruk, gyámjuk.

A múlt szombati rendhagyó ebéd-partira írott meghívóval, személyesen invitálták a közelükben élőket a lakásotthon fiatal lakói. Verset és éneket gyakoroltak, segítettek a sütés-főzésben, hogy szórakoztassák, majd ahogy illik, vendégül is lássák a hozzájuk érkezőket.

A "Meghívom a szomszédomat szombatra" elnevezésű programot a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Bács-Kiskun és Csongrád megye valamennyi gyermekotthona, lakásotthona megszervezte az elmúlt hétvégén. Ez is része annak az integrációs programsorozatnak, mellyel a szervezők szeretnék közelebb vinni az emberekhez, a családokhoz a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek és fiatalok világát - tudtuk meg Szabóné Szívós Ildikótól, a program egyik kidolgozójától, egyben a kecskeméti Faragó Béla II. számú Gyermekotthon vezetőjétől. A közös programok egyben tompíthatják a tájékozatlanságból származó előítéleteket, általuk mind több civil is beleláthat a család nélkül élő gyerekek mindennapjaiba.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Derűvel és megértéssel minden probléma orvosolható – derült ki a közönségnek adott műsorból
[/caption]

– Fontosnak tartjuk láttatni, hogy a családjukból kiemelt gyermekek is ugyanolyanok, mint bármely, a rendezvényeinkre eljött szülő vagy nagyszülő gyermeke, unokája. Ugyanolyan örömeik, problémáik vannak, mint bárki másnak. Igyekszünk megmutatni, hogy a mi gyermekeink is értékesek és igazán nagyszerűek. Megérdemlik, hogy elfogadják, szeressék őket. A végső célunk pedig, hogy lehetőleg minél több gondozottunk családba kerülhessen – fűzte hozzá Ildikó.

Osztálytársaikat, tanáraikat is meghívják

Ősszel úgynevezett „Iskola nyitogató” programra készülnek a gyermekotthonok, amikor a gondozott gyerekek és fiatalok osztálytársaikat, tanáraikat invitálják meg magukhoz, hogy a közös produkciók közben, feloldódva tudják megmutatni, miben tehetségesek.

Öko-kommandókat alakítanak, hogy a lakásotthonokhoz közeli elhanyagolt területeket tegyenek rendbe, beültetve fákkal, virágokkal. Őszi tervük egy futballbajnokság-sorozat is, ötven vegyes csapat részvételével, melyekben egyaránt lesznek gyermekotthonos, illetve családban nevelkedő gyerekek.


 

Popovics Zsuzsanna Osztálytársaikat, tanáraikat is meghívják Ősszel úgynevezett „Iskola nyitogató” programra készülnek a gyermekotthonok, amikor a gondozott gyerekek és fiatalok osztálytársaikat, tanáraikat invitálják meg magukhoz, hogy a közös produkciók közben, feloldódva tudják megmutatni, miben tehetségesek.

Öko-kommandókat alakítanak, hogy a lakásotthonokhoz közeli elhanyagolt területeket tegyenek rendbe, beültetve fákkal, virágokkal. Őszi tervük egy futballbajnokság-sorozat is, ötven vegyes csapat részvételével, melyekben egyaránt lesznek gyermekotthonos, illetve családban nevelkedő gyerekek.

Derűvel és megértéssel minden probléma orvosolható – derült ki a közönségnek adott műsorból -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!