Közélet

2012.08.08. 21:55

Hatvan főt, köztük oktatókat is elküldenek a főiskoláról

Folyamatosan csökken a költségvetési támogatása, leépítés nélkül nem maradna talpon a KEFO.

Popovics Zsuzsanna

Igazuk lett azoknak, akik tavasszal létszámleépítést prognosztizáltak a költségvetési hiánnyal küszködő felsőoktatási intézményekben. Az állami költségvetési támogatás drasztikus csökkenése a Kecskeméti Főiskolát sem kímélte, az elkövetkezőkben több mint hatvan embertől kell megválnia. Három év alatt 500 millió forinttal csökkent a főiskola támogatása.

Danyi József rektor hangsúlyozza: ez nem spórolás, a költségek csökkentése elengedhetetlen a főiskola fennmaradáshoz.
- Nagyon kényszerhelyzetről van szó, jónéhány felsőoktatási intézmény ez már korábban meglépte - nyilatkozta megkeresésünkre a rektor.

- Tavaly is jelentősen csökkent az állami támogatás, idén úgyszintén, és várhatóan jövőre is ez vár ránk. Az elbocsátottak között vannak oktatók is, bár zömmel olyanok, akik nyugdíj mellett dolgoztak vagy határozott idejű szerződéssel. Egy-két olyan tanártól is megválunk, akiknek nincs ki az óraszáma, avagy évek óta nem léptek előbbre az oktatói ranglétrán. Az elkövetkezőkben a főiskola saját bevételeiből igyekszik pótolni a költségvetési hiányt, ahogy tette eddig is. Arra sincs garancia, hogy az elbocsátásoknak nem lesz folytatása.

A kormány tavaly összesen 13 milliárd forintot zárolt a felsőoktatási intézményektől, ami már az előző tanévet is megnehezítette számukra. Emellett az is komoly nehézségeket okoz az intézményeknek, hogy szűkítették az államilag támogatott felsőoktatási felvételi keretszámokat. A kecskeméti főiskola nagyjából húsz százalékos elvonással szembesült.

Danyi József rektor még év elején elmondta, hogy „nagyon nehezen viselik” a hiányt, és bár az intézmény a fejlesztéseket uniós pénzből finanszírozza, ezekre is kihat ez a megvonás. A belső megszorításokat végül nem sikerült elkerülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!