Közélet

2012.08.13. 17:25

Búcsú a kedvenctől

Olvasónk kérdésére utánajártunk, mit tehet elpusztult kutyájával, macskájával, aki odahaza nem tudja elhantolni házi kedvencét.

Popovics Zsuzsanna

„Családunk kutyája megöregedett, belátható időn belül végleg elalszik. Ugyan kertes házban lakunk, de köves az udvara, ráadásul eléggé termetes a kutya, csak nagy gödörben férne el. Van más megoldás?” - érdeklődött kecskeméti olvasónk.

Első körben a városi ebrendészeten kaptuk az információt, hogy ők átveszik a kimúlt kisállatokat. Kérésre házhoz mennek, de a Kisfái úti telepükre a gazdi maga is kiszállíthatja a tetemet.

– Az ebrendészet a lakosság által beszállított kisállat-tetemek elhelyezéséért átalánydíjat kér, ami súlytól függően 1-3 ezer forintba kerül – tájékoztatott Majorné Bíró Andrea, a Mentsvár az Állatokért Alapítvány titkára. – Egyébként 350 Ft/kg díj ellenében vesszük át a tetemeket, majd szállítjuk egy feldolgozó üzembe. Akinek nagytestű kutyája múlik ki, méltányosságból annak is a plafont, azaz 3 ezer forintot kell helyben fizetnie az átvételért.

Az országban ma már több helyen is működik kisállat temető, a legrégebbi Alsónémediben, a régi 5-ös főút mellett. A nyújtott szolgáltatástól függően változó a temettetési költség, emellett a sírgondozás fizetős: évi 3000 forint. Aki akarja, ma már el is hamvasztathatja elpusztult kisállatát. A szolgáltatást kérheti saját udvarán, vagy otthona közelében – ezt mobil krematóriumok végzik –, a másik variáció, hogy elszállítják a tetemet, egy hamvasztó kemencében elégetik, majd egy arra szolgáló urnában vissza is viszik a családhoz a hamvakat. A kisállat súlyától, a kiszállás díjától függően ennek ára néhány tízezer forint alsó hangon, de akár százezer forintba is belekerülhet.

– Országos a lefedettségünk, Kecskeméten viszont saját autónk van, így mobil hamvasztást is vállalunk, minimális kiszállási költséggel – mondta el lapunknak az egyik hamvasztással foglalkozó cég munkatársa. – Van, aki úgy gyászol, hogy végignézi kedvence hamvasztását, megnyugszik, hogy valóban annak hamvai kerülnek az urnába. Mások erről hallani sem akarnak. Tőlük elszállítjuk a tetemet, majd egy bekamerázott kemencében végezzük el a hamvasztást. Minderről korrekt képfelvétel készül, így a gazdi biztos lehet benne, hogy tiszta, üvegfalú égetőben, kulturált körülmények között zajlott az esemény. Kecskemét viszonylatában, egy öt kiló körüli állat hamvasztása 38 ezer forintba kerül, kiszállási költséggel együtt. ehhez még adunk egy ajándék urnát.

Egy másik szolgáltatónál 4 kilogrammig 20 ezer forintba kerül a hamvasztás, 4-25 kiló között 31 ezerbe, 40-50 kiló között 42 ezerbe. A kiszállási díj 50 Ft/km.

Az állatok hamvasztása zárt kemencében történik, a folyamat időtartama 1-3 óra (nagyobb testű kutya hamvasztása hosszabb ideig tart, egy macskáé mintegy 1,5 órát vesz igénybe). A mobil krematóriumok teljes mértékben zaj, füst és szagmentesek, így, amelyik gazdi akarja, jelen is lehet a szertartáson.

Hamvak aranymedálban

A kisállat hamvasztást végző szolgáltatóktól urnák is rendelhetők. Ez lehet egyszerű mázas, macska- vagy kutyatappancsos speciális edény, esetleg egy hátát domborító macskát formázó kerámia. Aki egy pillanatig sem akar megválni kedvencétől, annak láncon viselhető ékszermedált kínálnak a leleményes kereskedők. Készülhet aranyból, ezüstből, formázhat keresztet vagy szívet, a lényeg, hogy belső üregébe elférjen az a csöppnyi hamu, ami megmaradt az elhamvasztott kutya, macska, papagáj után.

Popovics Zsuzsanna Hamvak aranymedálban A kisállat hamvasztást végző szolgáltatóktól urnák is rendelhetők. Ez lehet egyszerű mázas, macska- vagy kutyatappancsos speciális edény, esetleg egy hátát domborító macskát formázó kerámia. Aki egy pillanatig sem akar megválni kedvencétől, annak láncon viselhető ékszermedált kínálnak a leleményes kereskedők. Készülhet aranyból, ezüstből, formázhat keresztet vagy szívet, a lényeg, hogy belső üregébe elférjen az a csöppnyi hamu, ami megmaradt az elhamvasztott kutya, macska, papagáj után.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!