Közélet

2012.08.31. 13:47

Az ügyészség is vizsgálódott

Lezárult az a vizsgálat, amelyet egy önkormányzati képviselő kezdeményezése nyomán a kiskunfélegyházi Petőfi Gépészeti Szakközépiskola tervezett egyházi fenntartásba adásával kapcsolatban végzett el a megyei főügyészség.

Vajda Piroska

A kiskunfélegyházi Petőfi Gépészeti Szakközépiskola jövőjével kapcsolatos elképzelések sok vitát szültek a városban az elmúlt hónapokban. Az alapítványi működtetésű iskola finanszírozása legalábbis kérdéses. Sokan abban a látták a nagymúltú intézmény jövőjének biztosítását, ha a pannonhalmi bencések vették volna át a fenntartást és az oktatást. Ez az elképzelés meghiúsult, mert az önkormányzat nem állt az alapítvány és a bencések közötti megállapodás mögé.

Az ügyészi vizsgálat megállapította, hogy ügyészségi bevatkozásra nincs lehetőség, mivel egy önkormányzati döntés nyomán hatálytalanná vált az a megállapodás, amely a vizsgálat kezdeményezésére sarkallta Szamosi Endre városatyát.

Az önkormányzati képviselő június végén azzal a kéréssel fordult Lezsák Sándorhoz, az országgyűlés alelnökéhez, hogy vizsgáltassa meg történt-e törvénytelenség a Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakiskola ügyében. Lezsák a legfőbb ügyészhez fordult, aki vizsgálatot rendelt el, amit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség folytatott le. A vizsgálatot az illetékes megyei főügyész, dr. Nánási László a közelmúltban zárta le.

Mint azt megírtuk, a 140 éves múltra visszatekintő iskolát alapítvány működteti, amely 25 évre kapta használtba az iskola épületét a várostól. Az egykori tanítványok által létrehozott Kiskunfélegyházi PG Alapítvány azonban anyagilag ellehetetlenült, csupán év végéig tudja finanszírozni az iskola működtetését. Az iskola vezetősége ezért tervezte az intézmény egyházi fenntartásba adását, és kereste fel a pannonhalmi Bencés Kongregációt. Az alapítvány és a bencések kötöttek egy bérleti szerződést, amely tartalmazta azt is, hogy oktatási megállapodást kötnek. Ennek feltétele volt az is, hogy a város beleegyezzen az iskola ingatlanjainak térítésmentes használatba adásába. A képviselő-testület 4 igen, 3 nem, és 5 tartózkodás mellett nem járult hozzá ehhez.

A főügyészségi vizsgálat leszögezi, hogy egy hatályba nem lépett, így nem érvényes megállapodás ellen ügyészi beavatkozásra nincs lehetőség. Dr. Nánási László főügyész tájékozatta Lezsák Sándort arról, hogy lehetősége van felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Legfőbb Ügyészséghez, de az országgyűlés alelnöke alaposnak ítélte a vizsgálatot, az abban leírtakat elfogadta, így felülvizsgálati kérelmet nem terjesztett elő.

Vajda Piroska -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!