Közélet

2012.08.01. 15:57

Agresszívan terjed a selyemkóró Bugacon

A selyemkóró ellen védekeznek a leégett bugaci területeken a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói.

greenfo.hu

Bugacon, a Kiskunsági Nemzeti Park területén májusban tűz pusztított. A 2200 hektáros területből 860 hektár erdő, 30 hektár füves terület, valamint az erdőben lévő kilátó lett a tűz martaléka. Azóta a szakemberek felmérték a károkat, és elkezdődött a terület rehabilitációjának tervezése is - írja a greenfo.hu.

Még két hónap múltán is érezni a korom és füst szagát. A természet azonban megkezdte újraéledését. A kevés csapadék ellenére szépen sarjadnak az őshonos fehér nyarak, a fagyal és a sóskaborbolya is. A terület bejárása során több lappantyút, erdei énekesmadarat gyíkokat és rovarokat is lehetett látni. Az égett területen az egyik legfontosabb, és gyors intézkedést igénylő feladat az agresszívan terjedő selyemkóró megfékezése. A selyemkóró így is hatalmas területeket borít a Duna-Tisza közén, és nem kívánatos, hogy a tűz által sújtott védett területet is ez hódítsa meg az őshonos növényfajok helyett.

A park dolgozói, közel negyven ember járta végig az égett erdőrészeket és mechanikus úton látott a selyemkóró irtásához. Azokon a helyeken, ahol még nem virágzott így termést sem érlelt a növény, kitépték a földből. Ott, ahol már a terméstokos megvoltak, azok kerültek leszedésre. A letépett tokokat összegyűjtötték, és zsákokban kihordták a területről, ezzel is csökkentve a mag terjedésének lehetőségét. A munka fontos része volt, hogy a meglevő selyemkórós foltok geo-koordinátáit is felvették, így a fertőzött területeket később is könnyű lesz megtalálni, illetve nyomon lehet követni a selyemkóró esetleges terjedését is.

Természetesen ezzel az egyszeri akcióval a problémát nem lehet véglegesen megoldani. Egy hónap múlva meg kell ismételni, és a várható tél is sokat segíthet. A Vidékfejlesztési Minisztérium anyagi támogatással és a közmunka-program kiterjesztésével is segíti a bugaci ősborókás minél előbbi rehabilitációját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!