Közélet

2012.08.16. 10:00

60 kilométernyi út újul meg megyénkben

Az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-alföldi Régióban, Bács-Kiskun megyében közel 60 kilométernyi mellékút felújítása indul el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett úthálózaton – tudtuk meg a társaság közleményéből.

baon.hu

A munkaterületeket a projektgazda már átadta a kivitelezőnek, így a kivitelezési munkák is megindulhatnak a Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza, a Kelebia–Baja és a Dunatetétlen–Harta összekötő utakon. A projektekre összesen több mint 6 milliárd forintnyi európai uniós forrás áll rendelkezésre.
 
Az Új Széchenyi Terv keretében országosan várhatóan több, mint 1000 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása valósulhat meg 2013-ig az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Erre a célra a Dél-alföldi régióban 14,16 milliárd forint megítélt forrás áll rendelkezésre.

A projekteket tegnap jelentette be Bácsalmáson ünnepélyes keretek között dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkárának, Németh Balázs, Bácsalmás polgármesterének, Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének, valamint a projektgazda Magyar Közút vezetőinek, Szőke József műszaki vezérigazgató-helyettes és Abrankó Sándor megyei igazgató részvételével.

 
A Kiskunhalas - Kiskunfélegyháza összekötőút felújításra kerülő 27,7 kilométeres szakaszán a burkolatcserén kívül Jászszentlászló és Kiskunmajsa települések bevezető szakaszain forgalomcsillapító szigeteket létesít a kivitelező. A projekt részeként a Galamboséri, valamint a Jászszentlászlói Dongéri főcsatorna híd részleges felújítása is megvalósul, ami a szigetelés és burkolatcserét, a híd felületének védelmét, a szegély és a korlát felújítását, a rézsűkúpok felújítását, valamint a hídkörnyezet rendezését foglalja magába. A felújítás során a kivitelező rendezi az útárkokat és az útpadkákat is, valamint autóbuszöblöket is épít az útszakaszon.
 
A Kelebia-Baja összekötőút 18 kilométeres szakaszán és a Dunatetétlen-Harta összekötő út 13,4 kilométeres szakaszán a kivitelező felújítja az érintett belterületi, valamint a települések közötti külterületi útszakaszokat és a rajta lévő műtárgyakat, átereszeket. A felújítás során az autóbuszmegállóknál öblöket építenek ki a forgalombiztonság érdekében, valamint az árkokat, illetve az útpadkákat is rendezik.
 
Az összesen több mint hatmilliárd forintos beruházás elvégzésére a közbeszerzési eljárás lefolytatása után a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. a DME Konzorciummal kötött szerződést.  A felújított útszakaszok a sikeres projektzárását követően még 5 éven keresztül kiemelt figyelmet élveznek mind az üzemeltető, a karbantartó, a fenntartó, mind a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!