Közélet

2012.07.03. 17:18

Rugdosta termését a dinnye

Bő egy hétig időzik még az indákon a hazai dinnye. A kofák azonban szokásuk szerint előre hozták a szezont. Standjaikon görög, olasz meg macedón gyümölcs kelleti magát hazai áruként.

Miklay Jenő

Idén tavasszal mindent elkövetett az időjárás a dinnyések ellen. Előbb a hűvös május kínozta palántáikat, júniusban pedig helyenként a jég is pusztította. Összességében bő két-három héttel maradtak le a fejlődésben a növények.

– Általában június végén kint vagyunk a piacon a dinnyével, de idén július 10-e táján számítunk az első szedésre. Szentkirály környékén is nagyon visszavetette a dinnyét a hűvös tavasz, nálunk ökölnyi nagyságú terméseket rúgták le kínjukban az indák. Ezért úgy gondolom, aki hazaiként árulja most a dinnyét, valószínűleg nem mond igazat, vélhetően külföldről hozhatta a portékáját. Természetesen a fóliás termesztésű gyümölcsöt itthon is szüretelik már, de az nem számottevő mennyiség a piacokon. A kánikula ezekben a napokban meggyorsítja az érést, de egyben növeli is a termesztési költségeket. A dinnye
természete olyan, hogy nem szereti azt sem ha túlitatják, de a szárazságot, hőséget is nehezen viseli. A legutóbbi havi villanyszámlám közel 60 ezer forinttal volt nagyobb mint általában, vagyis annyiba került a kútvíz, amit az egy hektár dinnyének adtunk. Idén jubilálunk, kereken 20 éve foglalkozik családunk a termesztésével, az alatt megtapasztaltuk, hogy öntözés nélkül szinte biztos kudarcot szenved vele az ember a száraz Homokhátságon – sorolta Fábián Ferenc Szentkirályon.

Koncz Gyuláné nagykőrösi terménykereskedő azt mondta: – Hazai terméssel eddig még nem találkoztam, még Békésben, például a dinnye „fővárosában” Medgyesegyházán sem. Hiába hangoztatják odaát a viszonteladók, hogy előző nap szedték, amikor kérem tőlük a bizonylatokat rendszerint kiderül, hogy kamionban fuvarozták a terményt valamelyik déli országból. Tisztességtelen dolog félre vezetni a vásárlókat. Nálam is van dinnye, egyelőre külföldi, de mindig mondom vevőimnek, akik a hazai gyümölcsöt várják, július második hetétől jöjjenek érte, mert nálunk akkor kezdődik a szezonja.

A dinnye eredetének hamis feltüntetése sokba kerülhet az eladóknak. Az agrártárca a héten rendelte el a kereskedések ellenőrzését, s akit rajta kapnak azon, hogy hazaiként árulja a külföldit, azt az árust a standján talált dinnyetömeg árának ötszörösére is megbírságolhatják. Őstermelők pedig kizárólag csak a saját termesztésű dinnyéjüket értékesíthetik. A főhatóság abban látja a nepperkerdés veszélyét, hogy a gyakran gyenge minőségű külföldi dinnye a magyarországi termesztés hitelét rontja. A szaktárca szerint az itthoni keresletet teljesen fedezni tudják a honi termesztők, sőt exportra is jut a piros és sárga bélűekből. Fábián Ferenc szerint azonban nem árt óvatosabban becsülni a hozamokat, mert 2012 nem a dinnye éve. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bő egy hétig időzik még az indákon a hazai dinnye
[/caption]

– Máskor hasonló időjárásban az átlagos hozamokhoz képest legalább 30-40 százalékkal kevesebb dinnye termett a Kiskunságban. Alighanem idén is hasonló lesz a veszteség, ezért olcsó dinnyére ne nagyon számítsunk ezen a nyáron, főleg azért sem, mert más gyümölcsből is kevés termett. Bízunk abban, hogy a vásárlókat kárpótolhatjuk a minőséggel..

Ezek is érdekelhetik