Közélet

2012.05.31. 17:07

Téglatár nyílt Mélykúton

Címkék#Mélykút

Tizenegy befalazott téglával indult a mélykúti téglatár története, ahol manapság már 1800 különféle, jeles tégla sorakozik a tárlókon.

Tapodi Kálmán

Ősidők használt építőanyag a tégla, amiről nem is gondolná az átlagember, hogy egy-egy darabja mennyi üzenetet hordozhat. A téglagyűjtők – akiknek hat éve már idehaza is van egyesületük – számára a téglákba égett nyomok, jelzések sokat tudnak mesélni a készítés módjáról, idejéről, de akár a tégla készítőjéről is.

– Számunkra egy szeméttelep valóságos kincsesbánya. A sittben kutakodva  rengeteg szép téglára lehet bukkani, amiket gyakran csak hosszas munkával lehet megtisztogatni – avat a bélyeges téglagyűjtés titkaiba Herczig Béla, aki egy egészségügyi probléma után váltott a rovargyűjtésről a téglák utáni kutakodásra. Mint mondja: ez azért egészen más dolog, mint amikor a Himalája környékén kereste a különleges ízeltlábúakat, ám a „téglászás” is gyorsan szenvedéllyé válhat.

– A Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete mindössze hat éve alakult, de már száznegyven tagunk van, és akadnak külföldi tagtársaink is – sorolja az egyesület elnöke, miközben mesél valami érdekességet szinte minden tégláról, amit Brandschott Csaba egy hete megnyitott téglagyűjteményében látni. Az 1800 darabos téglatárban akad római korból származó, kétszer égetett építőanyag, aminek a korát kétezer évre becsülik. Haynald Lajos kalocsai érsek, vagy híres győri kormányzó, a hadvezér Montecuccoli névjegyével ellátott téglákat is lehet látni. Szinte lehetetlen felsorolni a különféle címerekkel ellátott téglák sokaságát, de a gyűjtemény tulajdonosa mindegyik történetét jól ismeri.

– Egy barátomtól kaptam az első téglámat, egy AJ monogrammal ellátott, Kistelekről származó darabot – idézi a kezdeteket Brandschott Csaba, akinek a gyűjtőszenvedélye a sörös dobozokkal indult, de gyűjtött régi pénzérméket és később veterán motorokat is. – Már tizenegy darab bélyeges téglám volt, amikor bővítettük a melléképületet, és a kőművest arra kértem, hogy ezeket a téglákat építse be a pillérbe. A mester szó szerint értette a feladatot: lapjára rakta be a téglákat és nem díszítésként – mesélte az első tégláinak történetét mosolyogva, de a befalazott téglákat azóta már „kiszabadították” és az új kiállítóhely falát ékesítik. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Herczig Béla, a Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete elnöke, a rovarokról, váltott a téglakeresésre
[/caption]

A múlt heti avatón rengetegen gyűjtő is jelen volt, hiszen Mélykút adott otthont a „monarchiások” közgyűlésének, akik természetesen csere-berével kötötték össze a találkozót. A 39 éves gyűjtőnek a téglák mellett másik szenvedélye az izzócsöves motorok gyűjtése, melyek közül több értékes és egyedi – még mindig működőképes – darab is megtekinthető a Kossuth utcai Brandschott-gyűjteményben.

Tapodi Kálmán Herczig Béla, a Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete elnöke, a rovarokról, váltott a téglakeresésre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!