Közélet

2012.05.21. 16:29

Senki nem lett díszpolgár

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén a Városalapítók napját Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

A programokban gazdag ünnepség mottójául egy Wass Alberttől származó gondolatot választottak: „Tiszteld őseidet, mert rajtok keresztül nyertél életet és örököltél Istent és Hazát.”

A kiskunfélegyházi képviselőt-testület 2000-ben döntött úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal megrendezi a Városalapítók napját, minden esztendőben a május 24-ikéhez legközelebb eső hétvégén. Azért ezt a napot választotta a testület, mert 1745. május 24-én hirdették ki gróf Pálfy János nádor jelenlétében, a május 6-án meghozott úgynevezett redemptiós törvényt, melyben Mária Terézia visszaadta a nagy- és kiskunok, illetve a jászok 1702-ben elvett szabadságjogait. Ettől kezdve az úgynevezett kiskun terület ismét önálló, szabad közigazgatási területté vált, melynek Kiskunfélegyháza lett a székhelye.

„Közös ünnepünk, a Városalapítók Napja, bizonyítéka annak, hogy Kiskunfélegyházán ma is olyan emberek élnek, akik számára fontos a szülőföld, de legalább annyira fontos az ősök iránti tisztelet, a városalapító elődök kitartása és összefogása.” – mondta az ünnepi testületi ülésen Kapus Krisztián polgármester. Köszöntőjét követően adták át a városi kitüntetéseket.

Kiskunfélegyházáért kitüntetésben részesült a Sarlós Boldogasszony Főplébánia, és Jankovszki Zoltánné, a Kiskun Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója. Petőfi Emlékérmet kapott Palásti Gábor kőfaragó. Kiskunfélegyháza Város Ifjúságának Neveléséért kitüntetésben részesült Hajagos Gyula plébános. Kiskunfélegyháza Város Közművelődéséért Szatmári Imre kántor vehetett át elismerést. Kiskunfélegyháza Közszolgálatáért Ódor László, szociálpolitikai osztályvezető kapott kitüntetést.
Kiskunfélegyháza Egészségügyéért kitüntetésben részesült dr. Bense Katalin fül-orr-gégész szakorvos, és dr. Fehérvári István gyermekorvos.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Városalapítók napján bemutatkoztak a kistérségi települések hagyományőrző csoportjai is
[/caption]

Kiskunfélegyháza Szociális Ellátásáért Tóth Györgyné, a MÁRIS Holland-magyar Gyorssegítő Egyesület elnöke kapott elismerést. Kiskunfélegyháza Sportjáért kitüntetést vehetett át Szabó József birkózó edző. Kiskunfélegyháza Művészeti Tevékenységéért részesült elismerésben az 50 éves Holló László Képzőművész Kör. Kiskunfélegyháza Tudományos Munkáért díjat kapott Kőfalviné Ónodi Márta levéltárvezető.

A Roma Közösségért Végzett Munkáért Kis Jánosné dajka, a város közbiztonságáért Csáki Zsolt mezőőr kapott elismerést. Kiskunfélegyháza Város Gazdaságának Fejlődéséért az IBV Hungária Kft. és az NT Kft. részesült a város elismerésében. A képviselő-testület elismerő oklevelét kapta dr. Ábrahám István nyugalmazott városi vezető ügyész, Czakó Imréné takarító, Csanádi Istvánné tanár, Dinnyés Gyula íjász oktató, a Facultas Felsőoktatási Centrum, Fekete Pálné nyugalmazott óvodai dajka, a Félegyházi Asztalitenisz Sportiskola, Gémes Károly karbantartó, a Karácsonyi Fény Alapítvány, Kiss Istvánné dajka, Kovács Erzsébet gyógypedagógus, Lukács Ferenc szakmai tanár, Nagyné Mészáros Erika tanár, dr. Nánási Erzsébet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi vezetője, Pásztor György galambtenyésztő, Rabi Illés vállalkozó, Rigó Mihály hivatásos vadőr, Sántáné Gecse Erzsébet édesanya, Seres Dániel, a Vöröskeresztes nyugdíjas klub vezetője és Tapodi József, a Béke Klub vezetője.

Díszpolgári címet idén nem adott ki a kiskunfélegyházi képviselő-testület, a jelöltek közül ugyanis egyik sem kapta meg a szükséges szavazatot.

 

Vajda Piroska A Városalapítók napján bemutatkoztak a kistérségi települések hagyományőrző csoportjai is -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!