Közélet

2012.05.16. 20:54

Ombudsman a Wéber Ede utcán: több javaslatot tett

Az alapvető jogok biztosa jogszabály-módosítást javasol a belügyminiszternek, hogy a börtönben született gyermekek egyéves korukig ne csak kérelemre maradhassanak anyjukkal.

PN

Szabó Máté hivatala az MTI-nek eljutatott közleményében, rámutatott: a kötődés kialakulása és a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából is nagyon fontos, hogy az édesanyja, amennyiben alkalmas rá, egyéves koráig gondozhassa, nevelhesse a gyermekét. Jelenleg a gyermek hat hónapos kora után erre csak a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokának mérlegelése alapján van lehetőség.

Az ombudsman a fiatalkorúak kecskeméti börtönében folytatta a fogvatartottak jogainak vizsgálatsorozatát. Ugyancsak a Wéber Ede utcai objektumban van az anya-gyermek részleg is, ahol kiderült: gyakran egy teljes napot is igénybe vesz, amíg az intézetben fogvatartott anyákat a bírósági tárgyalásra szállítják, ilyenkor pedig nehéz megoldani a csecsemők etetését és ellátását. A biztos szerint az eljáró bírónak a tárgyalás időpontjának kitűzésénél figyelembe kell vennie ezt a körülményt, és a lehető legrövidebb időn belül sort kell kerítenie a tárgyalásra úgy, hogy az rövid ideig tartson. Javaslatáról az Országos Bírósági Hivatal elnökét is értesítette az ombudsman.

A fiatalkorúak börtönével kapcsolatban pedig arra mutatott rá a biztos, hogy jobban kell ügyelni a fertőző betegségek szűrésére. Az intézet fiatalkorú fogvatartottjai eddig nem igényelhették a hepatitis C szűrővizsgálatot, pedig a betegség előfordulása 18 év alattiaknál sem kizárt. Szabó Máté arra hívta fel az országos büntetés-végrehajtási parancsnok figyelmét, hogy ilyen szűréseket is biztosítani kell az intézetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!